Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet berättar polisen Anders Sund mer om hur narkotikamarknaden ser ut i Jönköpings län. Foto: Kristin Renulf / SVT

Encrochat gav polisen i Jönköpings län ny kunskap om narkotikamarknaden

Uppdaterad
Publicerad

Sedan flera år tillbaka har antalet anmälda brott om innehav av narkotika stadigt ökat i Jönköpings län. Och att det finns mycket narkotika i omlopp bekräftades också när den krypterade mobiltjänsten Encrochat knäcktes. Men det som överraskade polisen var att det finns större mängder än man tidigare trott.

– Vi hade en uppfattning att det finns mer narkotika än vad statistiken visar, men att det var så mycket mer var överraskande, säger Anders Sund, gruppchef polisen region Öst.

Antalet anmälda brott om innehav av narkotika kan ge fingervisning om att mängden ökar. Siffror från polisen visar att det från år 2017 då antalet var 822, har stigit till 1 302 år 2020. Siffrorna gäller hela Jönköpings län.

Enligt Anders Sund är cannabis i olika former mest förekommande, därefter kommer tyngre droger som kokain och amfetamin.

Svårare att upptäcka

Att Encrochat knäcktes har också varit till stor hjälp för polisen när det kommer till att förstå hur narkotikan transporteras och hur affärerna går till. Försäljningen har flyttat från gatan till appar, sociala medier och darknet.

– Från att tidigare ha varit mer uppsökande så görs väldigt mycket affärer upp på annat sätt.

Vad har det inneburit för ert arbete?

– På sätt och vis har det blivit svårare att upptäcka brotten. Sen sker själva överlåtelsen eller upplockandet via ett fysiskt möte och då får vi ställa om och försöka hitta dem istället.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer