Foto: Johannes Tolf

Endast ett av 14 miljömål nås i länet

Uppdaterad
Publicerad

Jönköpings län når bara ett av de 14 miljökvalitetsmål som finns för länet.

– Det är bekymmersamt och problematiskt, framförallt för kommande generationer, säger Catarina Kristensson, chef för enheten för ekologisk hållbarhet på länsstyrelsen i Jönköping.

I Sverige finns 16 miljökvalitetsmål uppsatta som ska vara uppnådda 2020. Syftet med dem är att få ett mer hållbart samhälle där påverkan på miljön och klimatet blir så liten som möjligt. Varje år mäter länsstyrelsen i Jönköping utifrån olika indikatorer 14 av dessa områden (Länet berörs inte då det handlar om fjäll eller hav) som sedan skickas in för bedömning och sammanställning nationellt.

Transporter stor miljöbov

Årets rapport skickades in i förra veckan och den visar att endast ett av målen nås i länet. Det är området ett skyddande ozonskikt.

Klimat

– Sedan är två områden nära att nås, säker strålmiljö och grundvatten av god kvalité, säger Catarina Kristensson.

Andra områden där målen inte nås är en giftfri miljö och frisk luft. När det gäller utsläpp av växthusgaser är målet att de ska minska med 30 procent från nivåerna 1990 fram till 2020. Det kommer inte att nås eftersom vi fram till 2016 endast hade minskat nivåerna med 21 procent. Den stora boven är transporterna som står för 45 procent av utsläppen.

– Det händer flera bra saker, men det går inte tillräckligt fort, säger Catarina Kristensson.

Ljus i mörkret

Men allt är inte helt nattsvart. Det finns en del ljuspunkter också.

– Det finns goda exempel på bra insatser. Biogasöverenskommelsen mellan länets kommuner är en, en annan är att det sker väldigt mycket när det gäller restaurering av våtmarker och naturbetesmarker, säger Catarina Kristensson.

Ett annat område där utvecklingen går åt rätt håll är att försurningspåverkan i framförallt de västra och sydvästra delarna av Jönköpings län successivt har minskat.

– Kalkning behöver man fortsätta med, men det går åt rätt håll.

Catarina Kristensson lyfter också fram solcellsutbyggnaden ökar och där kan många vara med och bidra till att vi ökar andelen förnybar energi i länet.

Sveriges 16 miljökvalitetsmål

– Ett rikt odlingslandskap

– Frisk luft

– Bara naturlig försurning

– Ingen övergödning

– Myllrande våtmarker

– God bebyggd miljö

– Giftfri miljö

– Levande sjöar och vattendrag

– Levande skogar

– Ett rikt växt- och djurliv

– Begränsad Klimatpåverkan

– Skyddande av ozonskiktet

– Säker strålmiljö

– Hav i balans (gäller ej Jönköpings län)

– Levande kust och skärgård

– Storslagen fjällmiljö (gäller ej Jönköpings län)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet