Foto: SVT/Arkiv

Ensamkommande får plats på Grennaskolan

Uppdaterad
Publicerad

Ett av elevehemmen på Grennaskolan ska nu bli boende för ensamkommande flyktingbarn.

Det är Jönköpings kommun som äger lokalerna och eftersom skolan har ett vikande elevunderlag finns det alltså plats på skolan för ensamkommande. Platser som det annars är stor brist på i Jönköpings kommun.

– Det är jättebra lokaler för verksamheten eftersom dom redan idag är anpassade för en form av ungdomsboende. Vi hoppas också på att få ett bra samarbete med Grennaskolan, säger Åsa Jonsson Sköld som är chef för individ och familjeomsorgen på Jönköpings kommun.

Grennaskolans framtid

Har stått tomt länge

För några år sen minskade antalet internatelever på Grennaskolan kraftigt, och 2013 stängde därför skolan ett av elevhemmen. Det är Jönköpings kommun som äger alla Grennaskolans byggnader, och redan då fanns tankar på att använda lokalerna som flyktingboende. Grennaskolans  dåvarande rektor Mats Almlöf sa då i en intervju att det inte var aktuellt att göra om elevhemmet till flyktingboende, eftersom man då begränsade skolans möjligheter att expandera.

Sen dess har läget förändrats, bland annat beslutade regeringen förra året att riksinternaten Grennaskolan, Lundsberg och Sigtuna skulle förlora sina särskilda statsbidrag. Skolorna förbjöds samtidigt att ta ut särskilda elevavgifter, något som påverkat ekonomin negativt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Grennaskolans framtid

Mer i ämnet