Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så kommer stormen Malik dra fram under helgen. Foto: SVT/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Eon höjer beredskapen inför nya stormbyar i helgen

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen väntas stormbyar dra in över stora delen av södra Sverige. Elleverantören Eon höjer nu beredskapen i Jönköpings län, och Trafikverket ställer in tåg som en försiktighetsåtgärd. Vindbyarna beräknas uppgå till 25 meter per sekund, vilket innebär stor risk för strömavbrott.

Nya stormbyar drar in över södra Sverige under lördagen och det är samma områden som drabbades hårt av vindbyar förra veckan, som enligt SMHI beräknas drabbas värst även nu.

SMHI har gått ut med en gul varning för mycket hårda vindbyar för området under lördagen och söndagen. Eon höjer därför beredskapen i bland annat Jönköpings län.

Trafikverket gick under fredagseftermiddagen ut med att flera tågsträckor i länet stängs av från lördagen med tanke på vädret. Sträckorna ska sedan besiktigas innan de kan öppnas igen.
 

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så blåsigt blir det i vindbyarna resten av helgen

Prioriterar säkerheten

Eon förbereder sig med ökad beredskap, men Peter Hjalmar, regionchef Syd varnar ändå för att de kommer att behöva prioritera akuta ärenden på grund av säkerhet:

– Vår beredskap är god, men för en del riskerar felavhjälpningen tyvärr att bli utdragen till dess att stormen passerat. Vid de vindstyrkor som SMHI varnar för är det helt enkelt för farligt för våra montörer att arbeta på fältet, säger Peter Hjalmar.

Uppmuntrar till förberedelse

Eon uppmuntrar nu alla i de utsatta områdena att förankra lösa föremål i trädgårdar och ha ljus och ficklampor nära till hands om det skulle bli strömavbrott. Det kan också vara bra att hälla upp extra vatten då vattentrycket kan försvinna.

Värnamo- Vaggeryd-Jönköping/Nässjö, från lördag klockan 16 till måndag klockan 12

Nässjö – Vetlanda, från lördag klockan 16 till måndag klockan 12

Nässjö – Hultsfred, från lördag klockan 16 till måndag klockan 09

Värnamo – Halmstad, från lördag klockan 16 till måndag klockan 12

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer