Visa alla (3)

Esther Bauer-look alike söks för filmprojekt

Publicerad

Drygt 100 år efter att konstnären John Bauer med familj omkom i en olycka på Vättern, riktas nu strålkastarljuset på hans hustru Esther.

Ett långfilmsprojekt planeras och nu söks en skådespelerska som ska gestalta huvudpersonen i en pilot som ska spelas in i sommar. Filmbolaget som står bakom filmen söker en kvinna med långt blont hår och som ska spela Esther i 35-årsåldern.

– Vi vill jättegärna ha någon från Jönköping som spelar Esther och vi söker även platser med interiör från början av 1900-talet, säger regissör Erica Elfström, som själv har sina rötter i Nässjö.

Varför vill du göra den här filmen om Esthers liv?

– Vi tror att det finns en berättelse som inte har berättats. Hon levde i förändringens tid efter kriget med ransonering och allmän rösträtt. Hon var konstnär och samtidigt småbarnsförälder och försökte kombinera karriär och familj.

Vill skildra vardagen

Filmprojektet har föregåtts av cirka ett års research. Erica Elfström berättar att de har fått mycket hjälp från arkivarierna på Jönköpings läns museum och bilden av Esther har också växt fram utifrån de brev som skickades mellan henne och John.

– Mycket av deras liv brukar hamna i sagovärlden men vi vill dyka ner i deras vardag. Det är ju till exempel en fantastisk kärlekshistoria även om relationen var i kris.

Ester var bland annat modell till Bauers guldlockiga prinsessa Tuvstarr.

Esther Ellqvist Bauer föddes 1880 i Skåne, även hon var konstnär. Tillsammans fick John och Esther sonen Bengt och alla tre omkom då ångaren de reste med förliste på Vättern under en höststorm år 1918.

Under en vecka i augusti beräknas de första filminspelningarna göras som ska bli en pilot på cirka 9 minuter. 

– Sedan är det upp till Filminstitutet när långfilmen kan börja spelas in men förhoppningsvis inom ett par år, säger Erica Elfström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer