Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Den åtalade bedragaren beskrivs som oerhört trevlig och karismatisk. I klippet hör vi Johan berätta om hur han blev lurad att ge mannen 1,4 miljoner krnor. Foto: SVT Desigt/ Polisens förundersökningsprotokoll

Ett av offren berättar om mötet med storbedragaren

Uppdaterad
Publicerad

Den 31-årige mannen lurade minst 96 personer på över 90 miljoner kronor. Genom att lura dem att investera i hans affärsverksamhet fick han dem att ta flera lån i olika banker. Men hur kunde han övertyga så många?

Johan från Jönköping är en av de 96 målsägande i den rättegång som nu pågår mot den 31-årige storbedragaren i Blekinge tingsrätt. Han lurades att ta lån på 1,4 miljoner kronor.

– Han var verbal och vältalig, väldigt karismatisk och inkännande. Han speglar alla dina bra sidor och kryper innanför skinnet på direkten, utan att du känner att det är obehagligt, berättar Johan i en intervju med SVT Nyheter Jönköping.

Johan är ett av få offer som faktiskt har träffat mannen. Han krävde ett möte innan han bestämde sig för att gå in i den affärsuppgörelse som bedragaren lockade med.

Ekonomisk gråzon

– Han uppträdde väldigt professionellt och tydligt, och berättade att upplägget var en ekonomisk gråzon, men att den var synad av både polis och kronofogde och att det var vattentätt. Såhär hade det gått till i flera år.

– Jag kände att jag ganska snart började ifrågasätta mitt eget ifrågasättande. Han har en personlighet som gör att du tvivlar på ditt eget förstånd.

Till sin hjälp hade 31-åringen jurister, färdiga lånehandlingar och de offer som värvade fler fick bonusar utbetalade. Han tog över låntagarnas identitet genom att skapa nya mejladresser och postboxadresser.

– Han tog över våra identiteter, men det var transparent och öppet. Vi var medvetna om vad som hände och vi trodde på det.

Vänner som lockade

– Det var det som var så otäckt. Han placerade människor i ens vänskapskrets som fick pengar utbetalt och det gjorde att jag inte var på min vakt. Jag såg ju andra som fick pengar.

Idag är Johan skuldsatt. Han har förlorat sitt hem och sina bilar.

– Jag känner mig sviken. Man förtjänar inte sådant här. Jag var godtrogen och trodde på mina vänner.

Fotnot: Johan heter egentligen något annat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bedrägerimisstänkt affärsman

Mer i ämnet