Foto: Räddningstjänsten

Ett tiotal svårsläckta bränder i Sverige på grund av cellplastisolering

Uppdaterad
Publicerad

Höghusbranden i London fick ett snabbt förlopp på grund av materialet i fasaden. Nu kan SVT nyheter avslöja att ett tiotal bränder i Sverige fått snabb spridning på grund av cellplast i isoleringen. En av dem inträffade i en affärslokal i Gislaved för fyra år sedan.

– Kommer branden åt isoleringen är det kört skulle jag vilja säga, förklarar Ville Bexander, brandingenjör på Brandskyddsföreningen.

Ville Bexander, brandingenjör på Brandskyddsföreningen. Foto: SVT

Branden i Gislaved i juni 2013 började enligt räddningstjänstens utredning i balar med pressad kartong vid en ultastningsport. Elden hettade upp väggen som var isolerad med cellplast. Cellplasten antändes och efter det spreds branden snabbt. Lokalen fylldes med varma brandgaser som sedan antände inventarier i lokalen.

– Det är svårt att bygga brandsäkert med den här typen av brännbar isolering. Det innebär också att om vi får en brand  i den här byggnaden så är det väldigt mycket större risk att vi får en konsekvens som blir väldigt mycket större än om isoleringen varit obrännbar, säger Samuel Nyström, räddningschef i Jönköping.

Vanlig byggmetod

Som SVT nyheter Jönköping tidigare berättat är isolering med cellplast en vanlig byggmetod. Om reglerna följs ska en brand liknande den i ett höghus i London nyligen inte kunna inträffa enligt Samuel Nyström. På räddningstjänsten i  Jönköping jobbar de därför aktivt för att brandsäkerheten i nybyggda hus ska vara bra.

Samuel Nyström, räddningschef Jönköping. Foto: SVT

– Vi försöker vara väldigt aktiva när man bygger nytt eller bygger om i den här typen av projekt. Och med hjälp av övriga tjänstemän i kommunen försöker vi säkerställa att den här typen av material inte hamnar på ställen där det inte får hamna, säger Samuel Nyström.

Billigare än andra isoleringsmaterial

Ville Bexander på brandskyddsföreningen tror att huvudorsaken till att cellplaster används i stället för brandsäkra isoleringsmaterial som stenull och mineralull är ekonomiska.

– Det är billigare att använda cellplast helt enkelt.

Han vill se en del förändringar i framtiden.

– Det jag tror man behöver förändra är kontrollsystemet i byggprocessen. Jag tror vi behöver fler tredjepartskontroller, det vill säga kontroller som inte görs av projekttör eller byggare, vilket är vanligt idag.

FAKTA: Svenska bränder påverkade av cellplast

2006  Gävle, köpcentrum

Hela varuhuset K-Rauta blev rökfyllt från golv till tak inom 2 minuter och 30 sekunder. Väggar och tak var isolerade med cellplast som orsakade den snabba brandspridningen.

2009  Värmdö, friskola

Kraftigt brandförlopp på grund av att ett kylrum troligen var isolerat med cellplast. Det orsakade kraftiga rökgasexplosioner som skadade en brandman.

2010  Västerås, skola

Branden orsakade skador för flera miljoner. Byggnaden var isolerad med cellplast och räddningstjänsten konstaterar att branden var mycket svårsläckt.

2011  Lund, takbrand

Vid arbete antänds cellplast. Brandförloppet är så svårt att arbetarna får fly platsen.

2011  Mariestad, nybyggnation

Vid arbete antänds en stor mängd cellplast. Branden beskrivs som snabb och med tät mörk rök.

2012  Mjölby, flerbostadshus

Mycket snabb brandspridning, husets fasader var isolerade med cellplast. En flicka omkom men räddningstjänsten konstaterar att cellplasten inte påverkade utgången för flickan. 

2012  Trollhättan, flerbostadshus

Våldsamt brandförlopp, med mycket snabb spridning. Branden beskrivs som svårsläckt.

2013  Gislaved, butik

När plastisoleringen antänts sprids branden snabbt samtidigt som lokalerna fylls med oförbrända brandgaser som antänder inventarier.

2013  Skövde, lantbruksfastighet

Branden sprider sig och antänder cellplastisoleringen som påverkar brandförloppet. Byggnaden blir snabbt övertänd.

2014  Herrljunga, hembygdsgård

Branden hade ett snabbt förlopp eftersom byggnaden var isolerad med cellplast.

Källa: Räddningstjänsternas brandorsaksutredningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.