Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sofie Tegvall är utbildnings- och projektledare på Folkuniversitetet. I klippet berättar hon vad de ska hjälpa de ukrainska flyktingarna med. Foto: Ulrica Abrahamsson / SVT

EU-pengar möjliggör svenskundervisning för ukrainare

Publicerad

Folkuniversitetet har nu startat en utbildning som riktar sig till ukrainska flyktingar. Projektet, som sponsras av Europeiska socialfonden, ska ge ukrainare kunskaper i svenska och vara en hjälp i kontakter med myndigheter och framtida arbetsgivare.

I Jönköpings län finns drygt 1200 ukrainska flyktingar som kommit hit under massflyktsdirektivet. De har snabbt fått uppehållstillstånd och har rätt att arbeta, men för dem finns inte samma etableringsmöjligheter som för andra flyktingar.

Kartläggning av förmågor

– De går inte in i den vanliga asylprocessen, vilket gör att de inte får läsa sfi, säger utbildnings- och projektledare Sofie Tegvall.

Tanken med projektet är, förutom att lära sig svenska, att få en kartläggning av förmågor, hjälp med betyg och intyg och kontakter med arbetsgivare. Många av de som kommit hit har haft svårt att ta sig in i samhället.

– De flesta vi möter uttrycker hur tacksamma de är att de tagits emot så väl i Sverige, men de säger att det är svårt att navigera i det svenska samhället. Det ska vi hjälpa dem med.

I klippet hör du Sofie Tegvall berätta mer om projektet.

  • Folkbokföring.
  • Etableringsinsatser som SFI, svenska för invandrare.
  • Full sjukvård för vuxna.
  • Rätt till familjeåterförening.

Källa: Migrationsverket 

Antogs av EU 2001 för att kunna användas vid stora flyktingströmmar.

Aktiverades för första gången 4 mars 2022.

Gäller ukrainska medborgare som varit bosatta i landet före 24 februari 2022, eller har uppehållstillstånd som flykting eller alternativt skyddsbehövande i Ukraina, eller familjemedlemmar till de två ovanstående.

Personer med uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet kan närsomhelst också ansöka om asyl.

LMA, lagen om mottagande av asylsökande gäller.

Källor: Regeringen, Migrationsverket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Jönköpings län och kriget i Ukraina

Mer i ämnet