Ida Sjöberg och Wilma Kero på Ribbaskolan menar att det är svårt att fokusera om mobilen är med under lektionerna. Foto: SVT/YY

Experimentet som fick eleverna att stänga av mobilen

Uppdaterad
Publicerad

Under 30 minuter fick eleverna på Ribbaskolan i Gränna ha på sina mobiltelefoner, när 30 minuter hade gått räknade de hur många notiser de hade fått, och resultatet blev förvånande.

– Jag trodde aldrig att det skulle vara så mycket, säger Ida Sjöberg elev i klass åtta.

Klass 8B på Ribbaskolan i Gränna har länge haft ett mobilförbud, men för att få eleverna att förstå varför man plockar in dem, gjorde de ett experiment där eleverna fick ha på mobiltelefonerna i en halvtimme.

– 2 126 notiser på en halvtimme, det är väldigt många notiser, säger Ricard Hulteke lärare på Ribbaskolan.

Så här blev resultatet på experimentet. Foto: Ricard Hulteke

Påverkar eleverna negativt

Enligt Ricard Hulteke som har varit drivande i experimentet, så är inte eleverna fokuserade när de har på mobilen.

– Man kanske tror att man kan göra två saker samtidigt, men så fort det vibrerar eller plingar så tappar hjärnan fokus direkt, säger han.

Detta är något eleverna  Ida Sjöberg  och Wilma Kero håller med om.

– Är det någon man vill prata med så är det svårt att inte titta på telefonen, och då tappar man fokus, säger Wilma Kero.

I videon får du se vad eleverna tyckte om experimentet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.