I klippet hör du Josefin Bergström berätta hur det ser ut med nazistiska strömningar i Sverige just nu. Foto: Center mot våldsbejakande extremism

Experten: Vanligt att nazister försöker dra nytta av oron efter våldsdåd

Uppdaterad
Publicerad

Det är vanligt att nazistiska sympatisörer försöker dra nytta av oron i samhället efter exempelvis uppmärksammade våldsbrott där den misstänkte har utländska rötter. Det menar Josefin Bergström på Center mot våldsbejakande extremism.

Vid flera tillfällen har främlingsfientliga och nazistiska organisationer manifesterat i Vetlanda efter knivdådet för drygt tre veckor sedan.

– Precis som andra aktörer försöker man alltid dra nytta av händelser som stärker sin egen position och sin egen agenda. Så det är på inget sätt unikt eller överraskande, säger Josefin Bergström.

Våldsdådet i Vetlanda

Afghansk man misstänks för sju mordförsök

Våldsdådet den 3 mars har satt djupa spår i den lilla staden då en knivbeväpnad man gick till attack mot flera personer i centrala Vetlanda. En afghansk man kunde, efter att ha skjutits i benet av polisen, gripas misstänkt för dådet. Han är misstänkt för sju fall av mordförsök.

Efter våldsdådet har högextrema grupper varit allt mer synliga i staden. Det har bland annat delats ut flygblad och arrangerats manifestationer. Förutom oron direkt kopplat till våldsdådet i början av mars, där många fortfarande ställer sig frågan varför det skedde, har flera kommuninvånare även reagerat mot den ökade nazistiska närvaron.

Kvinna knuffades

När 66-åriga Inger Andersson i lördags fick nog och sa ifrån när hon såg nazister som manifesterade, blev hon omkullknuffad och skadad. Ärendet utreds som misstänkt misshandel.

– Efter allt som har hänt här i Vetlanda vill jag inte se nazister här, säger hon.

Politiker reagerar

Även flera lokalpolitiker har reagerat kraftigt mot den högerextrema närvaron, däribland kommunalrådet Henrik Tvarnö (S).

– Det skapar enormt mycket oro och det gör mig förbannad, säger han.

I klippet ovan hör du Josefin Bergström berätta mer om hur det ser ut med nazistiska strömningar i Sverige just nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsdådet i Vetlanda

Mer i ämnet