Tungt beväpnad polis patrullerade på Råslätt efter rånförsöket under natten mot söndagen. Foto: Mattias Landström

Kraftig explosion vid bankomat – misstänkt stöld

Publicerad

En sprängladdning detonerade natten mot söndag vid en bankomat på Råslätt i Jönköping. Nationella bombskyddet kallades in – och tungt beväpnad polis patrullerade området under natten.

Strax innan klockan 2 under natten mot söndagen vaknade invånare på Råslätt av en kraftig explosion.

Någon hade då sprängt en dörr vid en bankomat mitt i bostadsområdet. På bilder från platsen syns ett stort hål i både dörren och i fönstret ovanför den.

– Det har blivit ett hål i dörren och genom det placerade gärningspersonerna ytterligare en sprängladdning för att ta sig in i bankomaten som de inte lyckades detonera, säger Åsa Willsund, presstalesperson vid polisen vid 08-tiden på söndagsmorgonen.

Försvann till fots

Det nationella bombskyddet kallades till platsen och har under natten tagit hand om den andra sprängladdningen.

– Gärningspersonerna har inte fått med sig några pengar, säger Åsa Willsund.

Enligt henne handlar det om flera misstänkta.

– Det rör sig om minst två, men det kan vara fler. Vi har sett på övervakningsfilm i realtid och var där på några minuter.

Gärningspersonerna försvann från platsen till fots och det är i nuläget oklart om de hade en bil i närområdet som de använt som flyktbil.

Tungt beväpnad polis på plats

Tungt beväpnad polis har patrullerat området under natten i väntan på nationella bombskyddet. Man sökte också med hundpatruller i området efter de misstänkta, men vid åttatiden på söndagsmorgonen hade polisen inte gripit någon. Under morgonen jobbade polisens tekniker på platsen för att säkra spår.

Har någon kommit till skada vid den här sprängningen?

– Ingen skadad, vi vet ju dock inte hur det är med gärningspersonerna, säger Åsa Willsund.

Polisen fortsätter under dagen med att höra vittnen och är intresserade av att komma i kontakt med personer som kan ha gjort iakttagelser. Det rörde sig en hel del folk i området vid tiden för händelsen.

Polisen rubricerar brottet som försök till grov stöld, samt brott mot lagen om explosiva varor.

– Det skulle ju även kunna bli tal om allmänfarlig ödeläggelse, säger Åsa Willsund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer