Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Regionen kör kontinuerligt utbildningar för personal som ska jobba extra i vården på grund av coronakrisen. Foto: Kristin Renulf/SVT

Extrapersonalen viktig för vården under coronakrisen

Publicerad

Under coronakrisen har Region Jönköping försökt knyta upp extrapersonal som kan jobba i vården om behov uppstår. Just nu finns cirka 1 400 avtal.
– Av dessa är 400-500 sådana som vi kan räkna av just nu, säger Sven Fägerskjöld, tf HR-direktör.

Under coronakrisen är det många med tidigare vårderfarenhet, som nu inte jobbar i vården, som har hört av sig om att jobba extra. Totalt har Region Jönköping just nu runt 1 400 personer på så kallade intermittentavtal, i vardagligt tal kallat tim- eller behovsanställning.

”Ordinarie personal ska få semester”

Det innebär att de kan få frågan om att jobba när arbetsgivaren har behov, men att de alltid har rätt att tacka nej.

– Vi jobbar intensivt med att knyta till oss så många som möjligt. Vi gör det också med siktet inställt på att klara verksamheten i sommar och att vår ordinarie personal ska få semester, säger Sven Fägerskjöld.

Är det tillräckligt många som ni har fått in på denna typ av avtal i regionen?

– Det är klart att man alltid vill ha så mycket personal som möjligt att tillgå, men jag skulle säga att det är rimligt många. Svårt att räkna med att vi skulle kunna ha så många fler på den här typen av avtal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona Jönköping

Mer i ämnet