Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Giovanni Rojas, som är integrationsutvecklare på länsstyrelsen, om problemen som uppstår när kommunerna inte svarar länsstyrelsen. Foto: SVT

Länsstyrelsen: ”Vet bara det kommunerna berättar för oss”

Publicerad

Länsstyrelsen tror att de flesta ukrainska skolelever som kommit till Jönköpings län har skrivits in i skolan. Detta enligt den lägesbild som myndigheten fått från kommunerna. Men bara 9 av länets 13 kommuner har svarat, och några kommuner är osäkra på hur många ukrainska barn som verkligen finns hos dem.

Totalt är det 712 ukrainska medborgare som flytt kriget och kommit till Jönköpings län genom EU:s massflyktsdirektiv, och för tillfället bor det 239 ukrainska barn i skolålder i länet. Det är kommunernas ansvar att erbjuda dem en plats i skolan men länsstyrelsen har det övergripande perspektivet.

– Vi för ingen statistik utan vi får förlita oss på det arbete som kommunerna gör, säger Giovanni Rojas som är integrationsutvecklare på länsstyrelsen.

Jönköpings län och kriget i Ukraina

I klippet berättar Giovanni Rojas om problemen som uppstår när alla kommunerna inte svarar länsstyrelsen.

Larmet från vårterminen

Länsstyrelsen för ingen egen statistik över hur många ukrainska barn som har börjat och inte börjat i skolan sedan de kommit till länet, och har alltså inte heller fått svar på dessa frågor från alla kommuner. Ändå menar myndigheten att de flesta ukrainska barn börjat studera. Barnen har däremot ingen skolplikt i Sverige.

Skolverket genomförde en undersökning i maj i år som visade att endast 40 procent av barnen från Ukraina blivit inskrivna i en svensk skola. Länsstyrelsen i Jönköpings län menar att de inte kan göra några direkta jämförelser med Skolverkets resultat inför höstterminen. 

Jönköping är den komun i länet som tagit emot flest barn från Ukraina i skolålder. Foto: SVT

Fakta: Det här är massflyktsdirektivet

Antogs av EU 2001 för att kunna användas vid stora flyktingströmmar.

Aktiverades för första gången 4 mars 2022.

Gäller ukrainska medborgare som varit bosatta i landet före 24 februari 2022, eller har uppehållstillstånd som flykting eller alternativt skyddsbehövande i Ukraina, eller familjemedlemmar till de två ovanstående.

Personer med uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet kan närsomhelst också ansöka om asyl.

LMA, lagen om mottagande av asylsökande gäller.

Källor: Regeringen, Migrationsverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jönköpings län och kriget i Ukraina

Mer i ämnet