Foto: Jonas Ekströmer/TT

Få bötfälls för att inte ha lyse på cykeln

Uppdaterad
Publicerad

Många cyklister i Jönköpings län slipper böter för att ha cyklat utan lyse. Polisen har inte hunnit med.

Enligt lag måste den som cyklar i mörker ha reflexer och belysning på cykeln. Men på tre år har bara tre cyklister blivit bötfällda för att inte ha haft lysen på cyklarna, detta enligt siffror från polisen som Sveriges Radio Jönköping har tagit del av.

– Vi brukar ha ett antal kontroller årligen vad gäller det men i nuläget så kan jag nog medge att vi inte hunnit med, säger Peter Karlsson på polisen till P4 Jönköping.

– Det är ju betydligt fler än tre som inte använder cykelbelysning. Det är ju en utmaning för alla oss som arbetar med trafiksäkerhet. Informationen måste ju ut, vi måste på något sätt utbilda trafikanter vad man bör ha för utrustning på cykeln, säger Daniel Qvarnström, verksamhetsansvarig på NTF i Jönköping till Sveriges Radio Jönköping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.