Genrebilder på skolkorridor och provtagning. Foto: TT

Få fast i skolornas drogtester

Uppdaterad
Publicerad

I flera skolor runt om i landet testas elever för droger på skoltid trots att Skolinspektionen avråder från det. Men det tycks vara få som åker fast, och ingen vet om testerna har någon effekt.

Flera gymnasieskolor i landet har infört drogtester av elever. Senast ut på banan är Karlskrona, där kommunen vill testa alla elever som i höst börjar första årskursen på gymnasiet, och Norrköping, som inför slumpmässiga frivilliga drogtester av elever på de kommunala gymnasieskolornas yrkesprogram.

– Var man än är i Sverige så är droger en del av det svenska samhället. Vi ser att droger förekommer på skolan, vi har elever som håller på med droger på fritiden och det är klart att det förs med in på skolan, säger Anders Palmgren, verksamhetschef för gymnasiet i Norrköping.

Brinellgymnasiet

På Lars Kaggskolan i Kalmar kallas sedan 2016 ungefär en klass i veckan till skolsköterskan för att lämna urinprov. Hittills har en elev testat positivt. Även Brinellgymnasiet i Nässjö hade en positiv träff förra året, den visade sig dock bero på receptbelagd medicinering.

Få åker fast

I USA har skolor sedan länge använt drogtester, men i Sverige har frågan inte lyfts på samma sätt. Skolinspektionen avråder från drogtester i skolan eftersom den anser att det är svårt att bedöma om ett drogtest faktiskt genomförs frivilligt.

Eleven befinner sig i en beroendeställning till skolans personal, det kan förekomma grupptryck eller press på eleven att lämna prov och eleven kan också misstänkliggöras om han eller hon inte vill lämna prov, anser inspektionen.

På yrkesgymnasiet Rönnowska i Helsingborg testas varje år hundratals elever, men bara en handfull prov är positiva.

– Det är inte så många som man skulle kunna tro. Det är tre till fem om året, säger rektor Håkan Liljeqvist.

Fakta: Ytterst få tar droger regelbundet

Har använt narkotika någon gång:

I årskurs 9: 7 procent av pojkarna och 5 procent av flickorna. Nivån är stabil sedan mitten av 1990-talet.

I gymnasiets årskurs 2: 20 procent av pojkarna och 14 procent av flickorna. Hyfsat stabila nivåer sedan mätningarna började 2004.

Har använt narkotika det senaste året:

I årskurs 9: 5 procent av eleverna.

I gymnasiets årskurs 2: 13 procent av eleverna.

Har använt narkotika de senaste 30 dagarna:

I årskurs 9: 2 procent av eleverna.

I gymnasiets årskurs 2: 5 procent av eleverna.

Cannabis, marijuana och hasch är vanligast. Övriga droger är mycket ovanliga.

Källa: CAN

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.