Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Få har ändrat rutinerna kring igångsättning

Uppdaterad
Publicerad

En studie visar på lägre dödlighet vid igångsättning efter 41 graviditetsveckor istället för 42, men Region Jönköpings län avvaktar de nationella riktlinjerna/rekommendationerna innan de ändrar rutinerna.

Det är TT som gjort en sammanställning som visar att få regioner och landsting har ändrat rutinerna kring igångsättning av förlossning, så kallad induktion. Betydligt fler överväger att göra det, men inväntar en mer omfattande analys av flera internationella studier som ska vara klar i mitten av januari.

Att sätta igång en förlossning vid 41 fullgångna graviditetsveckor istället för vid 42 tycks vara säkrare för barnets överlevnad, visar ny svensk forskning.

Fick avbryta studien

Ulla-Britt Wennerholm, överläkare och docent i obstetrik och gynekologi vid Göteborgs universitet, är en av de som arbetat med studien.

– Studien visar att det är en skillnad i antalet dödsfall mellan induktion i vecka 41 och 42. Samtidigt bör man vara lite försiktig när man tolkar resultaten eftersom vi var tvungna att avbryta studien i förtid. Utfallet hade möjligen sett något annorlunda ut i en större studie, men mönstret hade troligen blivit det samma, säger hon i en artikel på Sahlgrenska akademins sajt.

I gruppen som sattes igång efter 41 fullgångna veckor fanns inga dödsfall. I den andra gruppen där igångsättning gjordes vid 42 veckor, registrerades sex döda barn. Fem av barnen var dödfödda, ett dog strax efter förlossning. Dödsfallen ledde till att studien avbröts i förtid, och den omfattade 2 760 kvinnor istället för planerade 10 000.

Här är hela listan:

Region Jönköping: Avvaktar de nationella riktlinjerna/rekommendationerna.

Region Skåne: Riktlinjerna kommer att revideras efter den uppdaterade analysen. Sedan början av december finns tillfälliga riktlinjer som innebär att alla omföderskor med riskfaktorer, och alla förstföderskor, får ett besök i vecka 41+0 för kontroll och samtal. De som önskar induktion ska erbjudas detta inom 2–3 dygn.

Region Kalmar: Avvaktar nationella riktlinjer och specialistföreningens uttalande.

Region Halland: För diskussioner men avvaktar experternas nationella råd.

Region Västra Götaland: Avvaktar den uppdaterade analysen men erbjuder oroliga patienter igångsättning vid vecka 41+0.

Region Örebro: Inväntar de nationella riktlinjerna.

Region Västmanland: Följer utvecklingen kring hur överburen graviditet ska hanteras. Individuella bedömningar görs i dag.

Region Östergötland: Inväntar de nationella riktlinjerna.

Region Gotland: Avvaktar den uppdaterade analysen. Erbjuder kvinnan ett ultraljud i vecka 41+0 och baserat på detta samt hennes övriga hälsotillstånd sker liksom tidigare ett individuellt ställningstagande till induktion.

Region Stockholm: Avvaktar den uppdaterade analysen. I dag görs ultraljud i vecka 41 och därefter en bedömning av om förlossningen behöver sättas i gång.

Region Uppsala: Har sedan den 18 november i år börjat med igångsättning i vecka 41+. Alla kvinnor kontrolleras vecka 41+0 och igångsättning sker under vecka 41+ i samråd med kvinnan.

Region Gävleborg: På förlossningsavdelningarna i Gävle och Hudiksvall förbereds en övergång till igångsättning före vecka 42.

Region Dalarna: Ändrade riktlinjerna den 1 april till igångsättning vid vecka 41.

Region Värmland. Överväger att ändra rutinerna.

Region Jämtland Härjedalen: Följer nationella ståndpunkter och riktlinjer. Om konsensus blir graviditetsvecka 41 avser man att införa detta i februari.

Region Västernorrland: Förbereder en ny policy till att inducera graviditeter vid 41 fullgångna veckor med sannolik start i februari.

Region Västerbotten: Har ändrat sitt PM för kontroller av gravida som går över tid. Inväntar nationella riktlinjer.

Region Norrbotten: Förbereder en övergång till en ny policy att inducera graviditeter vid 41 fullgångna veckor med sannolik start i februari.

Har inte svarat: Region Blekinge, Region Kronoberg och Region Sörmland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.