I klippet hör du varför några personer har valt att besöka sportfiskemässan Foto: TT/SVT

Få kvinnliga besökare på sportfiskemässan i Jönköping

Uppdaterad
Publicerad

Runt 1,5 miljoner svenskar har fiske som regelbunden fritidsaktivitet. Det gör den till en av de mest populära. I helgen är det sportfiskemässa på Elmia i Jönköping.

Sportfiskemässan är den största mässan i Sverige inom sportfiske. Här träffas människor med gemensamma intressen för att titta på nyheter, tävla, titta på båtar och boka fiskeresor.  Förra gången mässan hölls här, för två år sedan, lockade den nästan 15 000 besökare.

– Jag har fiskat sedan jag var 5-6 år, säger Peter Gustafsson. Jag bor i Värmland men dottern bor i Mullsjö så jag passar på att åka hit.

Tim Fredman från Åkersberga har åkt till mässan med kompisar. Han gillar att få komma ut i naturen och tror att det är vad som lockar många med fisket.

– Jag tror att många gillar att få släppa allt och komma iväg, säger han.

Inte så många kvinnor

Antalet kvinnor är förhållandevis litet, märker vi när vi går omkring på mässan. En kvinna säger att hon bara väntar på sin man. Under tiden lyssnar hon på en ljudbok. Åsa Lindgren från Växjö står med en barnvagn med flera mindre barn runt benen. Också hon är där med sin man.

– Det är han som är intresserad. Jag har inte tid att fiska, säger hon och berättar att mannen visst skulle köpa nåt spö.

Men lite längre bort, i en monter hittar vi Helena Andersson från Västervik. Hon står och tittar på drag.

– Jag är här med mitt barnbarn, som faktiskt är ännu mer intresserad än jag, berättar hon. Jag blev intresserad nu på äldre dar, nu när jag har tid.

Bor vid sjö

Barnbarnet, Miranda Svensson, 17 år, tror att anledningen till att så få kvinnor är intresserade av fiske beror på att det finns så mycket annat som lockar unga tjejer.

Varför är du intresserad då?

– Dels bor jag precis vid en sjö och dels är jag kanske inte riktigt som alla andra, säger hon och skrattar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.