Foto: Maja Suslin/TT

Få kvinnliga chefer i Gnosjö

Uppdaterad
Publicerad

I Gnosjö kommun var 25 procent av cheferna kvinnor 2016 vilket var den näst lägsta andelen i landet.

Enligt Fredrik Olsson, som är ordförande i Gnosjöandans Näringsliv, är den stora orsaken till att det ser ut som det gör att de i Gnosjö har många egenföretagare inom tillverkningsindustrin som av tradition ofta har startats upp av män.

– Jag tycker att man kan se en ljusning där det är fler kvinnor som kommer in i bolagsstyrelserna när det sker generationsväxlingar i företagen, säger Fredrik Olsson.

Gnosjö

Han ger som exempel en kyl- och ventilationsfirma i Gnosjö där dottern under förra året tog över som vd efter sin far.

Varför är det viktigt att få in fler kvinnor som chefer?

– Det är bra att hitta balans mellan män och kvinnor. Men viktigast för oss är att personerna har rätt kompetens, säger Fredrik Olsson.

Flest kvinnliga chefer inom vården

I riket som helhet var det 40 procent av cheferna som var kvinnor visar statistiken kommer från Statistiska centralbyråns yrkesregister som nyhetsbyrån Siren har tagit del av. Lägst andel kvinnliga chefer, 24 procent fanns i Torsås kommun.

– Störst andel kvinnliga chefer i riket fanns inom branscherna utbildning, samt vård och omsorg. Störst andel manliga chefer fanns inom byggverksamhet och inom tillverkning och utvinning, säger Linn Eriksson, utredare på SCB, till Nyhetsbyrån Siren.

Statistiken gäller förvärvsarbetande anställda i åldern 16 till 64 år. Politiker, högre tjänstemän och vd:ar räknas inte in.

Andel kvinnor i chefspositioner 2016

Jönköpings län

Gnosjö 25 %

Vaggeryd 27 %

Gislaved 28%

Vetlanda 30%

Aneby 32 %

Sävsjö 33 %

Jönköping 34 %

Habo 35 %

Värnamo 35 %

Tranås 36 %

Eksjö 37 %

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gnosjö

Mer i ämnet