Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Biträdande smittskyddsläkaren David Edenvik ger i klippet råd om hur du ska tänka om fjärde sprutan om du inte är äldre eller i någon riskgrupp. Foto: SVT

Då ska du ta den fjärde dosen covidvaccin om du inte är riskgrupp

Uppdaterad
Publicerad

Sedan ett par veckor finns möjlighet för alla mellan 18-65 år att få en fjärde dos vaccin mot covid-19 i Jönköpings län. Folkhälsomyndigheten har dock inte gått ut med någon allmän rekommendation för denna grupp, något som avgående vaccinsamordnaren i Sverige, Richard Bergström, har kritiserat.

Bergström menar att det är klart att vaccinationsviljan i landet är lägre när Folkhälsomyndigheten inte går ut med en allmän rekommendation.

Men David Edenvik, bitr. smittskyddsläkare i Region Jönköpings län, går mer på Folkhälsomyndighetens linje.

– Ska man gå ut med en tydlig rekommendation ska man ha ganska mycket på fötterna för att detta behövs och än så länge har vi inte så mycket data på att det faktiskt behövs i de här grupperna.

I klippet ger smittskyddsläkaren David Edenvik råd om hur du ska tänka om fjärde vaccindosen mot covid-19.

Vaccinationerna rullar på i länet

I Jönköpings län rullar vaccinationerna med den fjärde dosen på. I nuläget har runt 35 000 personer, eller cirka 40 procent, av de över 65 år fått höstdosen.

– Sedan är det ungefär 6 000 personer under 65 år som tagit sin fjärde dos, vi kan inte i vår statistik skilja på om de tillhör någon riskgrupp eller inte, förklarar David Edenvik.

Enligt honom finns det gott om vaccin att tillgå och de doser som nu ges är det uppdaterade vaccinet som ska verka bättre mot omikronvarianten av coronaviruset.

Just nu vårdas 26 patienter med covid-19 på sjukhus i länet, en av dessa vårdas på IVA.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer