Den lilla parasiten Cryptosporidium orsakar magsmärtor och vattniga diarréer. Foto: Christine Olsson/TT

Fall av elak magparasit utreds

Uppdaterad
Publicerad

Flera fall av magåkomman cryptosporidios utreds av Folkhälsomyndigheten som nu letar efter smittkällan. Eftersom ökningen skett i olika delar av landet tror myndigheten inte att smittan är vattenburen. Jönköping är ett av de län där ökningen är störst.

Den lilla parasiten Cryptosporidium kan orsaka svåra buksmärtor och vattniga diarréer, tillika huvudvärk och feber. Nu har antalet bekräftade fall av sjukdomen plötsligt ökat, vilket har fått Folkhälsomyndigheten att påbörja en utredning.

– Vi ser fler fall än vanligt, vilket vi har reagerat på. I vanliga fall har vi mellan 20 och 70 fall i november, men redan nu (14 november) har vi haft över 100 fall, säger Anneli Carlander, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

Spridd i landet

Både Östersund (2010) och Skellefteå (2011) har tidigare drabbats av utbrott till följd av Cryptosporidium med tusentals smittade som följd. I bägge fallen var det förorenat dricksvatten som låg bakom smittspridningen.

Men den ökning av antalet fall som Folkhälsomyndigheten nu ser är spridd över landet, varför man inte tror att smittan är vattenburen på samma sätt som i Östersund och Skellefteå.

– Vi ser en ökning i flera regioner. Ökningen är störst i Stockholm, Halland, Jönköping, Västra Götaland och Östergötland, säger Anneli Carlander.

Vad smittan beror på, vet man ännu inte.

Cryptosporidium

Cryptosporidium är en parasit som ger upphov till cryptosporidios som orsakar framför allt diarré.

Cryptosporidium förökar sig i kroppen hos människor och djur och sprids med avföringen.

Infektion med Cryptosporidium läker utan behandling efter ett par veckor. Komplikationer är ovanliga.

Under 2010 utbröt ett stort vattenburet utbrott i Östersund, 2011 i Skellefteå.

Källor: Smittskyddsinstitutet och Sjukvårdsupplysningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.