Stubben är vad som är kvar efter den gamla linden som äldreboendet Lindgården fällde ner utan att veta att det stod på kommunens mark. Foto: SVT/Charlotte Göransson

Fällde ett träd – fick betala dyr räkning till kommunen

Uppdaterad
Publicerad
Ett äldreboende i Jönköping fick betala över 250 000 för ett nedtaget träd som de inte visste stod på kommunens mark. Summan är betalad men äldreboendet kämpade länge för att beslutet skulle ändras, skriver Jönköpings-Posten.

Det var för tre år sedan som äldreboendet Lindgården, som drivs av en stiftelse, tog ner det gamla lärkträdet då de skulle bygga ut sin verksamhet. Efter att trädet hade fällts kom det fram att trädet stod på kommunens mark. Och i brevlådan damp en räkning på 266 000 kronor ned.

– Det är pengar som vi skulle kunna ha använt till äldreomsorg. Vi byggde 33 lägenheter för äldre personer och det är en stor efterfrågan på sådana lägenheter. Jag tycker att vi har gjort en tjänst för kommunen, och så får man betala en sådan här summa, säger Erland Skagerö till Jönköpings-Posten.

”Kan förstå att de är irriterade”

Tekniska kontoret ska dock inte ha några planer på att ändra beslutet.

– Jag kan förstå att de är irriterade, det hade jag också varit. Det är jättemycket pengar. Men det är trots allt ens egen juridiska skyldighet att kontrollera detta innan man tar ner ett träd, säger den tidigare M-politikern Anders Jörgensson till tidningen.

Räkningen till kommunen har betalats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer