Fältarbetarna i Jönköping är måna om att skapa goda relationer med ungdomarna. Foto: SVT

Fältarbetarna i Jönköping skapar trygghet

Uppdaterad
Publicerad

Skolavslutningstider. För fältarbetarna i Jönköping innebär det en intensiv arbetsperiod med målet att skapa trygghet bland de unga.

– Vi kommer att finnas till så mycket som möjligt för ungdomarna, så att de får en så bra avslutning som möjligt.

Fältarbetarna arbetar för att skapa relationer och bygga upp förtroende hos de unga. De vill finnas där om någon behöver hjälp. På så sätt kan de också upptäcka dem som mår dåligt och behöver extra stöd. Men att skapa dessa relationer är inte alltid det lättaste.

– Man litar inte riktigt på vuxenvärlden. Man vill få vara lite för sig själv, få ha sin egen ungdomskultur i det, säger Anders Nordin, som arbetar som sektionschef i fältgruppen i Jönköping.

Intensiv period

Skolavslutningstiden innebär en intensiv period för Fältarbetarna, då många ungdomar rör sig ute på stan. Det är också då som många av dem testar alkohol för första gången och då är det viktigt att det finns vuxna i närheten som kan hjälpa dem om så behövs.

– I årskurs 9 ser vi att ungdomarna oftast debuterar, sen när man har kommit en bit upp i gymnasiet har de flesta eller i alla fall många debuterat i sin alkoholkonsumtion, säger Anders Nordin.

De ungdomar SVT träffar på stan bekräftar att det är mycket alkohol under dessa tider.

– Ja det är väl ganska mycket inblandat, men så länge man kan hantera det på ett bra sätt och inte dra det till en överdrift, så tycker jag att det är okej, säger Emma.

Engagerade föräldrar

Tonårstiden kan vara en jobbig tid för många unga och då är det viktigt att det finns vuxna som bryr sig om dem. Fältarbetarna fyller där en stor funktion. Men självklart måste även familjen finnas nära.

– Jag kommer gå hem när mitt arbetspass är slut, men ungdomarna fortsätter och då är det viktigt att hela familjen finns där, säger fältsekreteraren Peter Hagelbrand.

Anders Nordin upplever att de flesta föräldrar är engagerade i sina barn. Men att det är viktigt att de tänker till hur de engagerar sig.

– Det är en sak att lägga tiden på dem, men man måste också visa att man bryr sig. Det är det absolut viktigaste.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.