Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet berättar den ensamstående mamman för SVT:s reporter om att hon känner sig sviken. Foto: Emma Johansson/SVT

Trots höjt bostadsbidrag – hon fick inga extrapengar

Uppdaterad
Publicerad

Barnfamiljer med bostadsbidrag fick ett extra bidrag från staten mellan juli och december förra året. Men för familjer med försörjningsstöd räknades det extra stödet som en inkomst och de fick därför sänkt försörjningsstöd av kommunen. Något en mamma i Nässjö upplever som orättvist.

SVT Jönköping har träffat en av de drabbade, en ensamstående mamma i Nässjö kommun, som fick veta att hennes försörjningsstöd minskade på grund av det höjda bostadsbidraget.

– Jag hade kunnat köpa sonen en ny jacka, termobyxor och kanske till och med en julklapp. 850 kronor i månaden hade gjort stor skillnad, säger hon.

Sonen mer hemma

Kvinnan väljer att vara anonym för att skydda sin son. Hon kan inte arbeta på grund av kronisk trötthet och värk. Även om inte hennes inkomst drabbas av pandemin, har hon ökade utgifter när hennes son är hemma mer.

– Det känns som att de sparkar på någon som redan ligger ner.

Regeringen, som beslutat om det höjda bidraget, menar att det ska klassas som inkomst, men att varje kommun själva får bestämma om det ska påverka försörjningsstödet eller inte. Det finns kommuner i landet som låter familjerna få de extra pengarna, dock ingen kommun i Jönköpings län.

Nässjö försvarar beslutet

Nässjö kommun försvarar sitt beslut och säger att kommunens ekonomi inte tillåter att de behåller försörjningsstödet på den tidigare nivån.

SVT har även frågat kommunerna Växjö, Ljungby och Kalmar i Kronobergs- och Kalmar län. Inte heller de låter familjerna få de extra pengarna utan att de skulle klassas som inkomst.

Hör kvinnan berätta mer i klippet ovan.

Regeringen beslutade att barnfamiljer med bostadsbidrag skulle få 25 procent mer mellan i juli och 31 december 2020. Det för att mildra negativa effekter av coronapandemin.

Pengarna betalades ut automatiskt, men för personer med försörjningsstöd räknades det som inkomst, och då minskades istället försörjningsstödet. Kommunerna i landet beräknades att gå plus 130 miljoner kronor genom det.

Det finns kommuner i landet som har beslutat att låta familjer med försörjningstöd ändå få det extra bidraget, men ingen i Jönköpings län har gjort det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer