Fanny Johansson från tranås tävlar i SM för unga bagare. Foto: Pressbild/TT

Fanny från Tranås deltar i SM för unga bagare

Uppdaterad
Publicerad

Sedan barnsben har tranåsbon Fanny Johansson varit intresserad av bakning. Och nu som 19 åring är hon en av tio finalister som tävlar om titeln Svensk mästare för Unga Bagare 2019.

– Det känns jättebra. Det är roligt att få vara med och jobba med kreativitet, form och smak, säger hon.

Tävlingen Sveriges bästa unga bagare har funnits sedan 1990 och arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer.

Skapa skådebröd

Under fem timmar kommer deltagarna i finalen att visa sina kunskaper i fyra olika kategorier: matbröd, kuvertbröd, bullar och kavlade degar. Dessutom ska de skapa ett skådebröd för att visa sin kreativa skicklighet.

– Jag tycker att bullar och wienerbröd är det roligaste att baka. Skådebrödet blir också spännande för det är inget som man gör i vardagen.

Har du bestämt hur ditt skådebröd ska se ut?

– Ja, jag ska göra något på temat ”steam punk”, med skruvar och muttrar.

Är hoppfull

Fanny Johansson studerar just nu på yrkeshögskolan i Kristianstad och på kvällarna arbetar hon på Mat- och Chokladstudion i Malmö. All övrig tid går åt till förberedelserna inför SM-tävlingen som kommer att avgöras den 13  mars.

– Det blir mycket träning. Man ska lära känna degarna och smakerna och öva upp snabbheten.

Vad tror du om dina chanser att vinna?

– Jag är hoppfull. Jag vill gärna komma bland de fyra bästa i alla fall för då får man vara med i juniorbagarlandslaget, säger Fanny Johansson.

Förra året gick Pernilla Boström från Halmstad hela vägen och blev världsmästare för unga bagare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.