Foto: Montgomery/Bresciani/TT

Färre barn vräkta från sitt hem

Uppdaterad
Publicerad

Antalet vräkningar som berör barn fortsätter att minska, visar ny statistik från Kronofogden. Fram till sista juni i år vräktes fem barn från sina hem i länet. Det kan jämföras med nio barn under samma period förra året.

I hela Sverige var det fram till sista juni i år 98 barnfamiljer som vräktes, enligt Kronofogdes statistik. Det är en minskning med sex familjer jämfört med första halvåret i fjol. Många av vräkningarna sker på grund av hyresskulder på under 10 000 kronor.

Kronofogden skriver i ett pressmeddelande att myndigheten under många år samarbetat med länsstyrelser, kommuner och hyresvärdar i arbetet med att förebygga vräkningar.

– Sett över några år tror jag att våra ansträngningar att få till en lokal samverkan mellan exempelvis hyresvärdar och kommuner har bidragit till den här minskningen, säger Lars Bodin på Kronofogden.

Barn på höglandet

I Jönköpings län var det fem barn i familjer som drabbades när vräkningar genomfördes under första halvåret i år. Det gäller barn i Nässjö kommun och Vetlanda kommun. Under samma period både 2015 och 2016 var det nio barn som vräktes i länet.

I 235 av landets 290 kommuner har inga barnfamiljer blivit vräkta under första halvåret 2017. Samma period förra året var siffran 223 kommuner. Dalarna, Halland och Kronoberg är de enda länen där inga barn är berörda av vräkning.

–En hyresgäst som har problem med att betala hyran bör agera så tidigt som möjligt och ta kontakt med hyresvärden för att hitta en lösning. För hyresvärden är det viktigt att arbeta förebyggande med vräkningar, till exempel genom att kontakta hyresgästen redan vid den första uteblivna hyran. Det bästa är om parterna kan lösa situationen utan att Kronofogden behöver kopplas in, säger Lars Bodin i pressmeddelandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.