Många centrumhandlare har det tufft, men Sven Rydell, vd för Jönköping city är trots allt hoppfull inför framtiden. Foto: SVT

Färre besökare under mellandagsrean slår hårt mot handeln

Uppdaterad
Publicerad

Butikerna i Jönköping och Värnamo hade ungefär 40 procent färre besökare under mellandagarna jämfört med samma period 2019. Det visar handlarnas egna siffror.

– Ur ett perspektiv är det så vi vill att det ska se ut men det är tufft för våra handlare, säger Sven Rydell, vd på Jönköping City.

Jönköping city fortsätter att tappa besökare och pandemin har inte gjort saken bättre. Myndigheternas uppmaning att skippa mellandagsrean gjorde att handlarna förlorade ungefär 40 procent av besökarna.

– Vi känner en stor skillnad i mellandagarna. Vi har tappat ungefär 50 procent och är rädda för att det blir värre, säger Lizzy Jutterström, butikschef på Noa Noa.

Coronaviruset i Jönköping
Lizzy Jutterström, butikschef Noa Noa är orolig för att nedgången ska hålla i sig. Foto: SVT

Skillnad mellan butiker

Även i Värnamo ligger tappet på runt 40 procent även om det är preliminära siffror just nu.

– Antalet besökare är givetvis mycket lägre än tidigare år även om det skiftar mycket från butik till butik, säger Anders Wallin, centrumledare i Värnamo.

Köpcentret Asecs i Jönköping har inga siffror klara över hur handeln i mellandagarna sett ut.

”Tranås sticker ut”

Några som däremot ser ut att klara sig bättre är butikerna i Tranås, även om det också här finns handlare som kämpar för sin överlevnad, enligt Pär-Anders Davidsson, vd på Tranås United.

– Handeln i Tranås sticker ut. Vissa butiker har haft samma antal besökare även i mellandagarna, medan andra har gått bättre till och med, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Jönköping

Mer i ämnet