Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Fler fasta anställda är bra för arbetsplatsen och patienterna menar Ioana Peterson läkarchef och medicinsk ledningsansvarig på psykiatriska kliniken i Jönköping som lyckats få ner antalet hyrläkare och öka de fast anställda. Foto: SVT

Färre hyrläkare har förbättrat psykiatrivården

Uppdaterad
Publicerad

Psykiatriska kliniken på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping har minskat antalet hyrläkare, från åtta till tre stycken. Istället har man lyckats tillsvidareanställa fler läkare.

Mellan 2016 och 2018 lämnade nio läkare kliniken, samtidigt som trycket på psykiatriska kliniken ökade. Det finns inga exakta siffror på hur många fler patienterna på sjukhuset blivit, men Ioana Peterson som är läkarchef och medicinsk ledningsansvarig på psykiatriska kliniken i Jönköping säger att det handlar om ungefär 30 procent fler under de senaste tre åren.

Jobbar mer långsiktigt

Nu gör man sig successivt av med hyrläkarna och fastanställer fler läkare. Bara de senaste åtta månaderna har det anställts sju nya läkare och det kommer bli fler.

– Efter sommaren ska vi inte ha några hyrläkare alls, säger Ioana Petersson.

– Fastanställda läkare blir en del i teamet. Det blir mycket mer attraktivt att ha en person som man känner sedan tidigare, både för arbetsplatsen och för patienterna.

Bättre för patienterna

Hur mycket pengar Regionen sparar kan de i nuläget inte säga. Och något helt stopp för hyrläkare kommer det inte bli tal om.

– Hyrläkarstopp har aldrig varit aktuellt utan det här är en långsiktig målsättning där vi har patientens bästa i åtanke, säger Ioana Peterson, läkarchef på psykiatrisk kliniken.

Hur de lyckats med rekryteringen kan du höra i klippet ovan

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer