Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Bo Ekros på parkförvaltningen i Sävsjö berättar om problemen i klippet. Foto: SVT/Charlotte Göransson

Färre klipper sina häckar – utgör en trafikfara

Uppdaterad
Publicerad

Flera kommuner uppmanar nu tomtägare att klippa sina häckar för att öka trafiksäkerheten. Och det kommer in allt fler påpekande om att grannen inte klipper sin häck. Något som bland annat Sävsjö kommun har märkt av.

I år har det inkommit ett knappt 30-tal anmälningar till Sävsjö kommun om att grannen inte har klippt sin häck, vilket är en ökning jämfört med tidigare.

– Det är väldigt viktigt ur säkerhetssynpunkt. Både för gång- och cykeltrafikanter och även bilar, säger Bo Ekros som arbetar på parkförvaltningen i kommunen.

Han menar att ökningen av att invånarna inte klipper sina häckar tar en hel del tid och resurser från deras sida. Istället önskar han att grannarna kunde påminna varandra och därmed hålla en god grannsämja.

Kan få betala

Om kommunen får nys om att någon inte har klippt en häck som kan innebära fara för trafikanter, åker de dit för att kolla hur illa det är. Finns det en risk för trafikfara får tomtägaren sedan hem en lapp i brevlådan som uppmanar denne att rätta till det. Blir det ändå ingen förändring så kan tomtägaren få betala.

– I extrema fall kan vi göra jobbet och då får man betala en viss arbetskostnad för det, säger Bo Ekros.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer