Arkivbild. Foto: TT

Så många överlever stroke i Jönköping

Uppdaterad
Publicerad

Dödligheten av stroke fortsätter att minska bland svenskar och Jönköping är ett av länen som har lägst dödlighet.

Antalet svenskar som drabbas av stroke fortsätter att minska. Förra året insjuknade 25 800 personer i Sverige, vilket var ungefär 600 färre än året dessförinnan, visar statistik från Socialstyrelsen.

Även dödligheten i sjukdomen går ner. Mellan 2002 och 2017 minskade dödligheten per 100 000 invånare med ungefär 40 procent, för både kvinnor och män. Förra året dog ungefär 6 500 personer av stroke.

Låg dödlighet i Jönköping

Men det finns regionala skillnader i andelen döda inom 28 dagar efter insjuknandet. Högst dödlighet förra året fanns i Kalmar med nästan 32 procent, följt av Dalarna och Örebro. Lägst var dödligheten i Stockholm, Västmanland och Jönköping. Där var andelen avlidna inom 28 dagar mindre än 25 procent.

Stroke är ett samlingsnamn för både hjärnblödning och hjärninfarkt. I båda fallen riskerar hjärnan att skadas allvarligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.