Drygt hälften av försäljningsställena i Sävsjö sålde tobak utan att kontrollera kundernas ålder. Foto: TT

Fem av nio handlare sålde tobak till minderåriga

Uppdaterad
Publicerad

Flera handlare i Sävsjö kommun är dåliga på att fråga om åldern på unga kunder som vill köpa snus eller cigaretter. Fem av nio handlare sålde tobaksvaror till minderåriga då de kontrollerades

Socialförvaltningen och myndighetsförvaltningen i Sävsjö kommun har kontrollerat försäljningsställen som säljer tobak och resultatet är nedslående. Mer än hälften struntar i att kontrollera köparens ålder.

– Att vår kontrollköpare fick köpa tobak i fler än hälften av kommunens försäljningsställen är bekymmersamt, säger Henrik Gustavsson, miljöchef på myndighetsförvaltningen.

Kommunen kommer nu att informera försäljningsställena om vilka regler som gäller och fortsätta göra oannonserade kontrollköp.

Så går kontrollköp till:

En person över 18 år med ett ungdomligt utseende testar om det går att handla folköl, tobak eller läkemedel utan legitimation.

Enligt alkohollagen, tobakslagen och lagen om handel med vissa receptfria läkemedel får inte folköl, tobak och receptfria läkemedel, inklusive nikotinläkemedel, säljas eller lämnas ut till en person under 18 år

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.