Föreningar i Jönköpings kommun har möjlighet att få pengar för sina ökade elkostnader. Foto: Janerik Henriksson/TT

Fem miljoner kronor i akutstöd till föreningar i Jönköping

Uppdaterad
Publicerad

För att föreningar ska överleva med ökade elkostnader så har kommunfullmäktige i Jönköping beslutat om 5 miljoner kronor i akutstöd. – Positiv signal till kämpande föreningar, säger Eva Persson (C).

På torsdagens kommunfullmäktige i Jönköping så beslutades att föreningar i Jönköpings kommun ska kunna ta del av fem miljoner kronor i stöd för höga elpriser. Det görs utöver de tre miljoner kronor som tidigare beslutats om, alltså får föreningarna möjlighet att söka totalt åtta miljoner kronor i stöd.

Enligt Eva Persson (C) är 80 procent av anläggningarna i kommunen föreningsägda när rikssnittet ligger på 38 procent.

– Det är därför en stor andel barn och unga som berörs av det här genom deras fritidsverksamhet. Det sänder en positiv signal till alla kämpande ideella ledare som ska komma ifatt med verksamheten efter pandemin, sa hon på fullmäktigemötet.

Beslutet fattades av en enig fullmäktige och bekostas genom två miljoner kronor av kommunstyrelsens anslag för ofördelade resultatmedel och tre miljoner kronor genom att det budgeterade resultatet minskar motsvarande.

Tenhults IF är en av de föreningar som fått stöd, se mer i klippet nedan

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mattias Fejes, ordförande i Tenhults IF menar att det inte får märkas att elpriserna stiger. I vinter kommer belysningen på konstgräsplanen fortsätta vara igång. Hör mer i klippet. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer