Rashul al-Issa trivs på praktiken och vill bli förskolelärare sedan. Foto: Ulrica Abrahamsson/SVT

Feriepraktik ska ge fler killar i vård och omsorg

Publicerad

Det behövs fler killar i vård och omsorg. I sommar är ett fyrtiotal killar i gymnasiet ute på feriepraktik på äldreboenden och förskolor. Jönköpings kommun hoppas nu att de ska bli intresserade av jobbet och fortsätta inom välfärdssektorn.

Rashul al-Issa gör sin feriepraktik på ett äldreboende på Råslätt. Han har varit där i en vecka och trivs bra.

– Det är kul att jobba med människor. Det känns som att jag gör något bra, att jag hjälper någon.

Han är en av dem som kommunen nu försöker locka att välja ett yrke inom välfärden.

– Jag skulle vilja jobba som förskollärare sen.

Avdelningar lyser upp

Alla de som fått feriepraktik har bjudits in till en heldagsutbildning som handlar om arbetsmarknaden och om hur det faktiskt är att jobba som förskollärare eller sjuksköterska.

– Vi behöver få in fler killar i den här sektorn, säger Radmila Dimic, som är samordnare för feriepraktikplatserna. Vi märker när killarna kommer in på de här arbetsplatserna att avdelningarna lyser upp. De behövs på de här kvinnodominerade ställena.

Johan Nordqvist har varit på en förskola på Norrängen i Huskvarna. Han tycker att det är viktigt att det finns både män och kvinnor inom barnomsorgen.

Viktigt med jämställdhet

– Jag tycker att det viktigt med jämställdhet inom alla yrkeskategorier och det här är ju ett initiativ för detta som Jönköpings kommun genomför.

Själv trivs han bra med både barnen och personalen på förskolan. Men han har kompisar som inte skulle kunna tänka sig att jobba inom omsorgen.

– Men jag tror ändå att de skulle hålla med om att det är viktigt att det är jämställt, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer