Foto: SVT

Fick inget gehör vid amningssvårighet

Uppdaterad
Publicerad

En del barn föds med kort tung- eller läppband vilket kan påverka barnets sugförmåga. Ett enkelt kirurgiskt ingrepp kan göras för att åtgärda problemet men när Lilo från Hok föddes och fick problem med amningen fick hennes mamma Marlene inget gehör.

Lilo är nu 8 veckor och hon äter och växer som hon ska. Men i början var det problem. Lilo föddes med kort läpp- och tungband vilket försvårade hennes sugförmåga och amningarna blev problematiska.

– Hon fick inget bra tag om bröstet, tappade taget och svalde väldigt mycket luft. Då fick hon ont i magen och kräktes. Det var väldigt jobbigt att se henne ha så ont. Hon var väldigt ledsen, säger Lilos mamma Marlene Tandrup.

Via en grupp på Facebook fick Marlene Tandrup veta att problemen kunde uppstå om barnet fötts med kort läpp- eller tungband och att det kunde åtgärdas med en snabb och enkel operation. Hon tog upp saken med BVC i Vaggeryd, men fick inte det svar hon önskat.

– Jag fick egentligen inget argument utan fick veta att de operationerna görs inte här. Min BVC-sköterska försökte istället hjälpa mig att komma i kontakt med en privatklinik här, men eftersom de inte klippte läppbandet fick jag vända mig någon annanstans.

Stor skillnad

Hon fick då höra talas om en klinik i Göteborg som gör operationer på korta tung- och läppband. Kliniken tog emot Lilo och opererade med lyckat resultat.

– Det var bättre på en gång. Absolut första taget hon tog efter att det var färdigt märktes det skillnad. Hon fick bättre tag, bättre vakuum så att hon kan suga.

På länssjukhuset Ryhov menar man att sådana här operationer visst utförs och beklagar att så inte skedde i Lilos fall.

– Det är väldigt tråkigt tycker jag. Det är ett ganska så enkelt ingrepp, ett klipp som gör att tungan kommer ut längre, och om föräldrar upplever att det är ett bekymmer brukar vi remittera till operation.

Vad kan ha hänt i det här fallet då?

– Det kan jag inte uttala mig om, det vet jag inte. Sedan är det ju inte så att vi automatiskt opererar alla som har det här problemet eftersom det ändå är en operation med vissa risker.

Omdiskuterat ingrepp

Han berättar att sjukhusen förr var mycket mer frikostiga med operationer av kort tungband och att ingreppet har varit föremål för diskussion.

– Det har diskuterats om det behöver göras. Jag är av den åsikten att jag tycker att man först ska kolla om det är ett problem innan man utsätter barnet för en operation.

Vad brukar resultatet av ett sånt här ingrepp bli?

– Det är egentligen inte visat att det hjälper faktiskt och det är därför som vi inte klipper precis alla tungband.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer