Filip Åsbrink Gramén, 22, filmade mötet med vargen i ett bostadsområde i Jönköping. Foto: SVT/Johannes Tolf/Privat/Filip Åsbrink Gramén

Filip mötte varg i bostadsområde i Jönköping

Uppdaterad
Publicerad

Filip Åsbrink Gramén mötte en varg mitt inne i ett bostadsområde i Jönköping härom natten. Vargen följde efter två tonårstjejer som fick slänga sig in i Filips bil. Han filmade det sällsynta mötet, vilket du kan se i klippet ovan.

Det var i bostadsområdet Gräshagen i Jönköping som Filip Åsbrink Gramén och hans flickvän fick se den ludna varelsen ströva runt. Klockan var runt 01-tiden natten mot onsdagen när de körde bil genom området och upptäckte det vilda djuret.

– Det var lite skrämmande, men samtidigt häftigt att få se en varg. Vad är oddsen att träffa på en varg inne i stan, säger Filip samtidigt som han visar runt SVT:s reporter på platsen för det unika mötet.

Flickor sprang till bilen

I samband med vargmötet såg Filip två yngre tjejer som kom springande utmed gatan. De sprang bort från vargen som lufsade efter dem.

– Så vi vände och körde mot dem och skrek att de skulle hoppa in i bilen.

Han berättar att vargen då hunnit upp tjejerna och var cirka två meter från dem.

Ovanligt enligt experten

Att en varg syns i städer är ovanligt, men det har hänt tidigare enligt Linda Andersson som är rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen i Jönköpings län. Hon tror att var en varg, och inte en hund, som Filip mötte.

– Vad jag kan se på filmen så ser det ut som en varg och det är antagligen den som sedan sågs morgonen därpå i Taberg, säger hon.

Linda Andersson är rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen i Jönköpings län. Foto: SVT

Linda Andersson berättar att vargar normalt är skygga och undviker människor, men att man samtidigt ska ha respekt för vilda djur.

I juni 2012 dog en kvinnlig djurskötare på Kolmårdens djurpark efter att ha blivit attackerad i varghägnet. Men Linda Andersson säger att vilda vargar inte har dödat människor i Sverige på flera hundra år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.