Finalister utses i ostkake-SM

Uppdaterad
Publicerad

Vem gör den godaste ostkakan? Den frågan ska avgöras i ostkake-SM och ikväll utses finalister från de tre småländska länen.

Det är deltagare från Kronoberg, Kalmar och Jönköpings län som gör upp om vem som tillverkar den godaste ostkakan. Mästerskapet har anordnats sedan 2005. Ikväll hålls delfinaler i varje län. Fem finalister ska utses från Kronoberg, tre från Kalmar län och två från Jönköpings län. De tio ska sedan göra upp i final den 11 november.

– Genom åren har det kommit flest vinnare från Jönköpings län, säger Eric Andersson på Ostkakans vänner, som anordnar mästerskapet.

Laktritssmak

Det är utseende, konsistens och smak som ska bedömas av en jury. De flesta väljer traditionella ingredienser i ostkakan de tävlar med, men det finns undantag.

– Vi har haft bidrag med lakritssmak bland annat, säger Eric Andersson.

Han tycker själv att intresset för ostkaka sprider sig och att efterrätten blir mer populär.

– Man kan se att den ofta ersätter risgrynsgröten på julborden faktiskt! säger han.

I kvällens deltävlingar runt om i Småland finns både kvinnliga och manliga deltagare i olika åldrar. Ostkakorna får vara bakad i valfri storlek, men i finalen ska de vara bakade på tio liter mjölk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.