Foto: SVT

Fler antas till högskolan – men inte i Jönköping

Publicerad

26 av landets universitet och högskolor ökar antalet antagna till höstens utbildningar jämförts med förra året. Högskolan i Jönköping har i år något färre antagna än i fjol.

Det första urvalet till universitets- och högskoleutbildningar i landet till höstterminen 2018 är klar. 275 231 sökande får i dagarna besked om att de antagits till en utbildning i höst. Det är 5 940 personer, eller 2,2 procent fler än höstterminen 2017.

Högskolan i Jönköping har i år runt 200 färre antagna till utbildningar. Till höstens terminstart har 5 191 personer antagits.

Samtidigt har antalet behöriga sökande till utbildningarna minskat. 20 509 behöriga sökande har sökt till utbildningarna som finns på högskolan i Jönköping. Det är cirka 1 600 färre än förra året.

– Antalet antagna till högskolan ökar för tredje året i rad. Samtidigt minskar antalet behöriga sökande och det är något vi behöver titta närmare på. Det är viktigt att alla som söker en högskoleutbildning gör ett klokt och välinformerat val, säger Sofie Nordhamren, t.f. avdelningschef vid Universitets- och högskolerådet, UHR, i en kommentar.

Till alla landets universitet och högskolor minskade antalet behöriga sökande med 5 143 personer eller 1,5 procent till 347 575 jämfört med förra året.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer