Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fler har vaccinerat sig för säsongsinfluensan i år. Se klippet för att höra vad det stora intresset kan bero på. Foto: Ebba Öberg/SVT

Fler har vaccinerat sig mot säsongsinfluensan i Jönköpings län i år

Uppdaterad
Publicerad

Det är fler som valt att vaccinera sig mot vanliga säsongsinfluensan i år, jämfört med tidigare år. Vårdcentralerna märker av ett högt tryck och har fått beställa fler vaccindoser.

Vårdcentralerna erbjuder inte bara drop-in-tider för vaccin mot covid-19. Även den som vill vaccinera sig mot säsongsinfluensan kan få sin spruta. Och enligt Lotta Larsdotter, direktör för Vårdcentralerna Bra Liv, har intresset varit hög.

Lotta Larsdotter, direktör för Vårdcentralerna Bra Liv, säger att det är bra att fler vaccinerar sig, eftersom årets säsongsinfluensa tros bli extra tuff.

– Jag har inga siffror, men vi beställde ju helt klart mer vaccin i år och vi ser att det är en stor efterfrågan nu, säger hon.

Lotta Larsdotter tillägger att det i början var lite svårt att få fram influensavaccinet, på grund av leveransstrul, men att det nu finns gott om doser igen.

Årets influensa väntas bli aggressiv

Två säsonger i rad har smittspridningen av influensan varit relativt låg, vilket skulle kunna innebära att det blir en större smittspridning denna säsong.

– Man tror att årets säsongsinfluensa möjligen skulle kunna vara värre eftersom vi har sämre immunförsvar från förra året då vi vaccinerade oss i mindre omfattning.

Inte alla behöver vaccinera sig

Det är framförallt personer som är över 65, och personer med nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller behandling som rekommenderas influensavaccinet. Även gravida och personer med funktionsnedsättningar tillhör riskgruppen. De som rekommenderas vaccinet får det gratis, men tillhör man inte riskgruppen kan man ändå köpa sig en vaccindos.

Kan man verkligen ta covid-19-vaccin och säsongsinfluensavaccinet samtidigt?  I klippet får du svaret.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona Jönköping

Mer i ämnet