Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Fler nyregistrerade företag i länet jämfört med i fjol

Uppdaterad
Publicerad
Trots coronakrisen så registrerades tre procent fler nya företag i Jönköpings län i maj i år jämfört med samma månad i fjol.

Under maj registrerades 142 nya företag i länet, det är tre procent fler än samma månad i fjol då 138 nya företag registrerades. Det visar siffror från Bolagsverket som företage Visma sammanställt.

– Jönköpings län har ju en tradition som småföretagarlän och det är något man har nytta av nu, säger Boo Gunnarson, förettagarexpert på Visma Spcs.

Enligt honom här småföretagandet  extra viktigt i coronatider.

– Fyra av fem jobb skapas i små och medelstora företag, men nu kämpar många av dem för att ta sig igenom coronakrisen. Därför är det viktigare än någonsin att svenskarna startar fler nya bolag som kan bidra till sysselsättning och välfärd, säger Boo Gunnarson.

Minskning i landet som helhet

Totalt i landet minskade antalet nyregistrerade företag med tolv procent under maj, från 5 602 till 4 955. Men trots inbromsningen under coronakrisen så har antalet nystartade företag ökat i år jämfört med 2019. Mellan januari och maj i år har 31 675 nya företag registrerats i landet, en ökning med fyra procent jämfört med samma tid i fjol.

När det gäller antal konkurser i landet så bromsades de upp under maj och ökade endast med fem procent jämfört med maj i fjol. Men när det gäller hotell – och restaurangbranschen är det fortsatt tufft. Där ökade konkurserna med 54 procent under maj månad jämfört med samma månad i fjol.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer