Johanna Frisk röstar i kyrkovalet för att hon vill hindra SD att få större inflytande och Emil Werlefelt tycker det viktigt att vara med och påverka. Foto: Jonas Tubbin/SVT

Fler ungdomar röstade i kyrkovalet i Huskvarna

Uppdaterad
Publicerad

I kyrkovalet idag verkar ovanligt många ungdomar deltagit och intresset för att komma till vallokalen i Huskvarna för att rösta har varit större än andra år.

– Betydligt fler människor har kommit hit under dagen jämfört med andra år, säger valnämndens ordförande Charlie Heinpalu till SVT Nyheter Jönköping.

Valkretsen har också fått fler förtidsröster än tidigare år och i vallokalen i församlingshemmet i Huskvarna har man också noterat fler ungdomar bland de röstande.

– Det är en rättighet jag har och då vill jag ta vara på den, säger Johanna Frisk.

SD påverkar

Johanna är 22 och hade alltså kunnat rösta i förra kyrkovalet, men det gjorde hon inte. Att hon kommer och röstar nu beror mycket på att Sverigedemokraterna sagt att de satsar på kyrkovalet.

– Man har ju hört att SD ser det som ett sätt att bli större och ta över i kyrkovalet och då vill jag göra vad jag kan för att påverka så att det inte blir så, säger Johanna Frisk.

Charlie Heinpalu

Sverigedemokraternas satsning verkar alltså ha mobiliserat både de är som är för och emot mer inflytande för SD.

– Det är både och. Mobilisering från bägge sidor, skulle jag tro, säger Charlie Heinpalu, valnämndens ordförande i Huskvarna.

Fler ungdomar

Att fler ungdomar kommer och röstar är tydligt för Charile.

– Det har blivit betydligt fler ungdomar. Annars brukar det ju vara liksom, ja, väl tilltagen bäst före-datum på många av dem som kommer, skrattar Charlie Heinpalu, valnämndens ordförande.

– Men nu är det betydligt fler ungdomar än vad vi är vana vid!

Öppen för alla

När det gäller vilka frågor som är viktiga för kyrkan så är Johanna Frisk snabb med sitt svar:

– Jag tycker det är viktigt att kyrkan är öppen för alla, men att den ändå har en tydlig kristen bild, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.