Foto: SVT

Fler väljer att pendla – lockas av billigare bostäder

Publicerad

Allt fler länsbor väljer att pendla. Vaggeryd, Mullsjö och Habo är exempel där tusentals personer pendlar till arbete på annan ort.

Att pendla flera mil till jobbet hör till vardagen för många länsbor. I Vaggeryd beräknas runt 3 500 personer pendla ut från kommunen och 2 500 in till kommunen.

I klippet hör du pendlare i Vaggeryd berätta hur de tycker att det fungerar att ha arbetsplatsen flera mil från bostadsorten.

Rörlig arbetsmarknad

– Det är viktigt att inte vara låst till att enbart kunna arbeta på orten utan att arbetsmarknaden är rörlig, säger Gert Jonsson (M) som är kommunstyrelsens ordförande i Vaggeryd.

Han berättar att Vaggeryd expanderar och att det byggs fler och fler bostäder i kommunen. Den lokala mäklarfirman bekräftar bilden och där upplever de en markant ökning av andelen kunder som köper villa i Vaggeryd trots att de har jobb i exempelvis Jönköping.

Samtidigt visar forskning att pendling kan hota hälsan till följd av stress och sämre sömn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.