Foto: TT/SVT

Fler väljer bort k-vitaminsprutan

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler föräldrar väljer att avstå från att ge sina barn k-vitaminsprutan efter förlossningen, något som oroar barnläkare.

– Föräldrar kanske tror att sprutan innehåller konstiga och farliga ämnen, men det gör det inte, säger Martin Sturm som är barnläkare.

Alla nyfödda barn i Sverige får en k-vitaminspruta strax efter födseln. Det är ett vitamin som förebygger risken för allvarliga blödningar hos barnet efter förlossningen. Men allt fler föräldrar väljer att inte ge sina barn k-vitaminsprutan, något som barnläkare säger är en oroande trend.

– De senaste åren har vi oftare blivit kallade till förlossningen för att diskutera k-vitamin med föräldrar som av olika skäl inte vill att barnet ska få den, säger Martin Sturm som är barnläkare på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping.

”Inte naturligt”

Några av argumenten som föräldrar har är att det inte är naturligt, att det är traumatiskt för barnet eller att det är onödigt att behandla ett friskt barn.

– Föräldrar kanske tror att sprutan innehåller konstiga och farliga ämnen, men det gör det inte. Den innehåller två ämnen som kroppen inte kan producera själv, det ena är k-vitamin som är helt nödvändigt för kroppen. Det andra är sojaprotein, som inte heller kroppen kan producera, säger Martin Sturm.

Är det så viktigt att nyfödda får den här sprutan?

– Ja, det är viktigt. Jag är övertygad över att föräldrar vill sina barns bästa, det är viktigt att vara ödmjuk inför det.  Att man väljer att inte ge den för att man tror att den skulle vara negativ för barnet, säger Martin Sturm.

Det handlar om några tiotal barn i Jönköping som inte får vitaminet, men ökningen är tydlig. För tio år sedan var det 1 procent av de barn som föddes i Jönköping som inte fick vitaminet, förra året var det uppe i 1,7 procent.

Läs också: K-vitamin väcker känslor

”Svår tid att vara förälder”

Spekulationer om att extra k-vitamin skulle vara kopplat till uppkomst av cancer framfördes i en studie från 1992, men studien har varit ifrågasatt och samma studier som gjorts efteråt har inte visat samma resultat, enligt Martin Sturm finns det finns alltså inget i nuläget som talar för att k-vitamin skulle orsaka cancer.  

– Vi lever i en tid där det är svårt att vara förälder, man överös av information. Det finns mycket desinformation och jag tror att vi har ett ansvar från sjukvården att presentera de fakta som finns och beskriva varför vi är övertygade om att det här är så viktigt, säger Martin Sturm.

Enligt Martin Sturm så har kollegor på andra håll i landet fått in fall där barn kommer in till sjukhus med k-vitaminbrist som orsakat hjärnblödningar, något som man inte tidigare har sett.

– De kontakterna jag har med kollegor på andra orter beskriver samma situation, säger Martin Sturm.

K-vitaminspruta

  • De blödningar som kan drabba nyfödda barn efter förlossningen är hjärnblödningar, blödningar i tarm eller andra inre organ men även synliga blödningar.
  • Risken för att det enskilda barnet ska drabbas av blödningar är liten men för att vara på den säkra sidan har man i Sverige, liksom i de flesta andra länder, bestämt att alla nyfödda barn ska få k-vitamin.
  • Om man som förälder är tveksam till att ge barnet ett stick, kan barnet få k-vitamin genom munnen istället.

Källa: 1177 Vårdguiden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.