Foto: Philip Naskret / SVT

Fler vill engagera sig i hemvärnet

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler vill vara med och engagera sig i hemvärnet. De senaste två åren har intresset ökat och i år är det många fler som utbildats för att kunna gå med i hemvärnet.

– Intresset har ökat, vi har haft ett inflöde på 50-55 personer i år. Det kan jämföras med de senaste två tre åren då det varit 30-40 stycken, säger Roland Gustafsson, utbildningschef norra Smålandsgruppen.

Som SVT Nyheter Jönköping har rapporterat tidigare är det fler som vill veta var deras närmaste skyddsrum finns. Och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har bett att kommuner inte ska avveckla bergrum i dagsläget. Orsaken är det förändrade säkerhetspolitiska läget. Även när det gäller det ökade intresse kring värnplikt nämns världsläget.

Roland Gustafsson, utbildningschef norra Smålandsgruppen

– Dels har försvarsmakten haft ökad rekrytering för att fylla upp hemvärnsförbanden. Men sen tror jag också att omvärldsläget gör sitt till, säger Roland Gustafsson.

Större behov

Även om det är fler som söker sig till hemvärnet är behovet ännu större. Idag har hemvärnet i norra Smålandsgruppen en bemanning på cirka 75 procent.

– Vi behöver ju fylla upp de hemvärnsförband som vi har. För de har en viktig uppgift att sköta i den svenska krigsorganisationen, säger Roland Gustafsson.

Vid en krigssituation är hemvärnets största uppgift att skydda och bevaka samhällets infrastruktur oavsett om det handlar om civila eller militära mål. Men i dagsläget finns det en stor begränsning på vad hemvärnet skulle klara av.

– Vi kommer kunna lösa uppgifter, men mängden uppgifter kanske kommer nergå eftersom vi inte har full personalbemanning. Även uthålligheten kommer att minska, säger Roland Gustafsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer