Angelica Engvall berättar att hon efter inventeringen bland annat upptäckte att hon betalar för en diskmaskin som inte finns och gamla kakelrader i köket. Foto: Philip Naskret /SVT

Flera brister när hyreslägenheter inventerades

Uppdaterad
Publicerad

Hyreshöjningar för diskmaskiner som inte finns och hyror som tvingat hyresgäster att flytta.

Boende i Stoeryd vittnar om flera fel i den inventering fastighetsbolaget Balder gjorde innan de sålde sitt fastighetsbestånd i Tranås.

– Det kom som en chock för alla, säger Emilia Nilsson, som bor i området.

Angelica Engvall visar runt i sin lägenhet i Stoeryd och går in i köket. Hon pekar mot diskbänken och berättar att fastighetsbolaget Balder uppgett för Hyresgästföreningen att hon har en diskmaskin.

– Jag har tyvärr inte hittat den, men jag betalar tydligen för den och har inte fått någon reducering på hyran, säger hon.   

Angelica Engvall är inte den enda hyresgästen som regerar.

Började med inventering

SVT Nyheter Jönköping pratar med flera boende i området som vittnar om att de plötsligt fått hyrespåslag för gammalt sprucket kakel i köket eller börjat betala för en diskmaskin de satt in själva i lägenheten.

Enligt boende började allt med en inventering fastighetsbolaget Balder gjorde i området förra året i samband med en planerad hyresutjämning.

LÄS MER: Hyresgästföreningen medger brister i inventering i Stoeryd

Standarden i lägenheterna skulle då ses över och hyran skulle jämnas ut så boende betalade samma för likvärdiga lägenheter.

När SVT går runt i området möter vi fasader med stora sprickor, vattenskador i källare och bjälkar som är murkna och sviktar – och som håller upp entrétak.

”Låg standard”

Emilia Nilsson som är aktiv i en missnöjesgrupp bland hyresgästerna berättar att många i området inte förväntade sig att det skulle bli hyreshöjningar.

– Vi har ju ganska låg standard här. Men de flesta fick en ganska rejäl hyreshöjning.

Enligt Hyresgästföreningen höjdes hyran i Stoeryd från 10 kronor och upp till 1200 kronor i månaden. I snitt låg hyreshöjningen på runt 343 kronor.

– Vi har bara stött på ett fåtal sänkningar, säger Emilia Nilsson.

Hyresutjämningen i området har fått stora konsekvenser enligt flera av hyresgästerna som SVT pratar med. Boende berättar att en del tvingats flytta för att de inte haft råd att bo kvar.  

Sålde beståndet

Inte långt efter inventeringen fick hyresgästerna i Stoeryd en ny chock. Plötsligt fick de reda på att Balder sålt sitt hyresbestånd i Tranås till fastighetsbolaget D. Carnegie & Co.

– Det är solklart att syftet var att höja värdet på fastigheterna inför försäljning, säger Emilia Nilsson.

Hur har Hyresgästföreningen agerat i allt det här?

– Vad vi än tar upp med dem så reagerar de inte utan säger att allt gått rätt till och Hyresgästföreningen har snarare hjälpt Balder att höja värdet och därmed göra den här försäljningen, säger hon.

Göras om från början

Men Anders Wall, gruppchef på Hyresgästföreningen i Jönköping, håller inte med. Han uppger för SVT att de inte ser hyrorna i Stoeryd som oskäliga, men medger att de upptäckt brister i Balders inventering av lägenheterna.

Och regionchefen på Balder förnekar att företaget gjorde inventeringen för att höja värdet på fastigheterna, men säger att de vill korrigera felen.

Emilia Nilsson vill istället att hela inventeringen i Stoeryd ska göras om från början.

– Vi har fel information om våra lägenheter och hoppas få rättvisa hyror. Allt det här känns för jävligt, säger hon.

Rättelse: I en tidigare version av artikeln stod en annan siffra för den högsta hyreshöjningen, men den lägenheten ska ligga i en annan del av Tranås.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.