Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sju av sjutton boklådor har försvunnit i Jönköpings län sedan 2000. Men bokhandeln i Eksjö går mot strömmen. Foto: SVT

Bokhandeln i Eksjö trotsar nättrenden – med rekordår

Uppdaterad
Publicerad

Det är tufft för länets bokhandlare idag. Sedan år 2000 har sju av sjutton butiker tvingas stänga i Jönköpings län. Men i Eksjö finns en bokhandel som går mot strömmen.

Bokhandeln i Eksjö har funnits i närmare 177 år och förra året var deras bästa år någonsin. Bortsett från några enstaka vykort säljs bara böcker i butiken.

– Passionen för böcker ska kännas i väggarna. Jag är ganska säker på att det är en av de bidragande orsakerna till att det går bra, säger Malin Alfredsson, ägare till bokhandeln.

Bjuder in författare

Hon betonar också värdet av en kompetent och genuint intresserad personal och en vilja att göra något mer för att sticka ut.

– Mina medarbetare har en enorm kompetens om böcker. Vi tipsar och vi skakar fram alla böcker som efterfrågas. Vi jobbar också aktivt med att bjuda hit författare och ordnar författarevent ungefär en gång i månaden.

Bokhandeln driver ingen näthandel och ser inte heller nätet som någon konkurrent.

– Vi brinner för det vi gör. Vi kanske inte riktigt bryr oss så mycket om nätet, för där får du liksom inga tips och inget personligt, säger Malin Alfredsson.

Ser ljust på framtiden

Många butiker har under de senaste åren tvingats stänga ner, men trots det ser Malin Alfredsson ljust på bokhandelns framtid.

– Det kanske är ytterligare några butiker som kommer tvingas stänga, men det kommer säkert komma nya också om man hittar sin egen väg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Så tänker Eksjöborna om att bokhandlarna försvinner. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer