600.000 fordon i Sverige riskerar körförbud när Transportstyrelsen ändrar sina besiktningsregler i maj. Foto: TT

Flera fordon riskerar körförbud i länet

Publicerad

På söndag får drygt 4000 fordon i Jönköpings län körförbud när Transportstyrelsen ändrar sina besiktningsregler. De nya reglerna innebär också att A-traktorer måste kontrolleras.

Idag införs nya besiktningsregler och då gäller också krav på kontrollbesiktning på A-traktorer. Bakgrunden är att många A-traktorer idag är i undermåligt skick och enligt Transportstyrelsen måste trafiksäkerheten öka.

Kan förlora körkortet

I Jönköpings län finns närmare 600 A-traktorer som måste besiktas i maj. Att köra en obesiktad A-traktor kan innebära att man blir av med sitt körkort eller traktorkort.

Tidigare i veckan visade siffror från Transportstyrelsen att det fortfarande var över 4200 fordon i länet av närmare 12500 som riskerade körförbud.

Nya regler

Om man inte besiktar fordonet i tid, får det automatiskt körförbud, ett så kallat inträtt körförbud.

 – Då får man bara köra fordonet kortast lämpliga väg till en verkstad för reparation och till ett besiktningsföretag för kontrollbesiktning, under förutsättning att fordonet är påställt. Om fordonet är avställt får man bara köra kortast lämpliga väg till ett besiktningsföretag, säger Anders Gunneriusson, utredare på Transportstyrelsen i ett pressmeddelande.

Besiktningsreglerna

Personbilar och lastbilar som inte överstiger 3 500 kg i totalvikt kontrollbesiktas:

• Första gången senast 36 månader efter den månad då den togs i trafik första gången.

• Andra gången senast 24 månader efter den månad då den första besiktningen utfördes.

• Därefter senast 14 månader efter den månad då dess föregående besiktning utfördes.

A-traktorer ska besiktas senast 24 månader efter den månad då den föregående godkända kontrollbesiktningen utfördes. För att en kontrollbesiktning ska vara giltig ska den vara gjord under de senaste 24 månaderna innan reglerna träder i kraft.

Källa: Transportstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.