Foto: TT

Flera kommuner saknar kvinnojour

Uppdaterad
Publicerad

Fem av länets tretton kommuner saknar en aktiv kvinnojour, enligt en sammanställning från Nyhetsbyrån Siren.

Idag är det Internationella kvinnodagen och en sammanställning som Nyhetsbyrån Siren gjort visar att drygt hälften av Sveriges kommuner saknar en aktiv kvinnojour. Uppgifterna bygger på organisationerna Unizons och Roks uppgifter.

Stor brist i länet

I Jönköpings län saknar Gnosjö, Habo, Mullsjö, Vaggeryd och Aneby en aktiv kvinnojour och en tjej- eller ungdomsjour.

De ideella kvinnojourerna erbjuder stöd och hjälp till utsatta kvinnor, bland annat i form av skyddade boenden. Men ansvaret för att hjälpa kvinnor som utsätts för våld vilar på kommunernas socialtjänster.

Fyller en viktig plats

– Där det finns kvinnojourer är arbetet med mäns våld mot kvinnor mycket mer levande och dynamiskt, säger Unizons generalsekreterare Olga Persson till Nyhetsbyrån Siren. Unizon är Sveriges Kvinnojourers Riksförbund.

Hon menar att kvinnojourerna fyller en viktig funktion genom att informera och bedriva politik kopplat till frågor om kvinnors utsatthet.

– Jourerna ser till att socialtjänst, landsting och rättsväsende gör det de ska. Vi är en vakthund, och vi ger kvinnor och barn röster.

I Jönköpings län finns det en kvinnojour i Jönköping, Gislaved, Nässjö, Värnamo, Eksjö, Sävsjö, Tranås och Vetlanda. Men Värnamo, Sävsjö och Vetlanda saknar däremot en tjej- eller ungdomsjour.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.