Flera riskområden för sexhandel

Publicerad

Prostitutionen i Jönköpings län fortsätter att öka. Det konstaterar länsstyrelsen som också ser olika platser i kommunen som riskområden och som inkörsport till sexhandel.

Det finns flera platser utomhus i Jönköpings kommun där människor väljer, att ofta via nätet, stämma möte för att ha sex. Och det är inget olagligt med det. Men enligt länsstyrelsen och polisen kan just de här platserna fungera som inkörsport till ett destruktivt sexuellt beteende och handel med sex.

– Det är många unga som vistas på de här platserna. Det är också många unga vuxna som mår dåligt och använder sex på ett destruktivt sätt. och det kan bli en inkörsport till att börja sälja sex, säger Madeleine Söderberg vid länsstyrelsen i Jönköping som tidigare granskat prostitutionen i Jönköpings län.

– Det här är platser där människor köper och säljer sex.

Omfattande

Också polisen verifierar att sexhandeln fortsätter att öka och att Jönköping i jämförelse med städer i samma storlek har en omfattande sexhandel.

– Procentuellt sett har vi sett att antalet annonser på nätet är stort i förhållande till andra städer av vår storlek. Och en orsak tror jag är att Jönköping ligger centralt längs E4:an och att det är mycket mässor i stan med tillresande, säger en polis som arbetar som spanare och som vill vara anonym.

Han tillägger att när det gäller mötesplatserna i skogen är det inte endast risken för att dras in prostitution som är överhängande utan också att man helt enkelt blir rånad och utsatt för våld.

Tydliga spår

En av de här platserna ligger i skogarna intill E4 bakom centralt i Jönköping. Här syns tydliga spår efter att aktiviteter pågått. Det ligger kondompaket och pappernässdukar på flera platser. Och människor vi stöter på som brukar promenera i skogsområdet vittnar om en stor trafik av personer i området.

– Folk är inte så diskreta och det är inte så trevligt kan man tycka, säger några vi möter.

– Vi har egentligen inga synpunkter på att människor har sex i skogen men vi vet att det försiggår andra saker på de här platserna och då känner vi att det är vårt ansvar att upplysa om det, säger Madeleine Söderberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sexhandeln i Jönköping

Mer i ämnet