Foto: Länsstyrelsen i Jönköpings länVisa alla (5)
Visa alla (5)

Flera döda nötkreatur hittades på gård – har polisanmälts

Uppdaterad
Publicerad

Två lantbrukare i Jönköpings län har polisanmälts efter att länsstyrelsens djurskyddshandläggare hittat ett flertal döda kor och kalvar. Djuren ska ha självdött, men omständigheterna kring fallet är oklara.

– Det är polisanmält, säger länsveterinär Torsten Jakobsson till SVT.

Det var under en kontroll i april som de döda djuren upptäcktes. Enligt rapporten låg ett tjugotal döda djur utanför ladugårdsbyggnaderna.

Det handlar om två gårdar där två män, som är släkt med varandra, ansvarar för verksamheterna. De har levererat mjölk från de båda gårdarna men ska, enligt rapporten, ha upphört med detta ett par veckor före länsstyrelsens kontroll. 

Tillsyn på lantbruket

Rapporten var till en början sekretessbelagd men under torsdagen hävdes den då innehållet redan ansågs vara känt.

Vid kontroll av gård nummer två hade djuren släppts på bete när djurskyddshandläggarna kom till platsen. I rapporten står det att korna var mycket smutsiga och hade skador efter att ha legat i gödsel under lång tid. Vissa av de döda djuren var helt gödselbeklädda.

Bilder från ladugården visar på en stor mängd gödsel. Ägarna hävdar att utgödslingsanordningen gått sönder och att djuren därför släppts ut på bete.

”En ko låg med gödsel baktill vilket tydligt indikerar på att denna ko tagits ut medan hon levde och sedan fått ligga där tills hon självdog”, står det i rapporten.

Djurägarna har tidigare uppgett att verksamheten skulle avvecklas. Länsstyrelsen har haft kännedom om djurhållningen på de båda gårdarna sedan flera år tillbaka.

– De har ofta legat på gränsen och ibland sjunkit under acceptabel nivå, men då snabbt åtgärdat bristerna, säger Torsten Jakobsson.

– Det har inte sett ut så här tidigare. De har kontrollerats utifrån att det tidigare funnits brister.

När gjordes den senaste kontrollen?

– Om jag minns rätt gjordes den i november, men det var då bara en administrativ kontroll och inget fysiskt besök.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer