Foto: Pontus Lundahl/TT

Flest barn föds i Aneby

Publicerad

Fruktsamheten är högst i Aneby, visar siffror från SCB. I Aneby är det högst andel av kvinnorna i fertil ålder som fött barn. Lägst andel barnafödande har Mullsjö.

Fruktsamhetstalet för kvinnor i Sverige sjunker. Förra året låg talet på 1,78 i riket, med stora variationer på kommunnivå. Det visar siffror från Statistiska centralbyrån (SCB). Fruktsamhetstalet är ett mått som visar hur många barn som föds i förhållande till antal kvinnor i fertil ålder, det vill säga oftast 15-49 år.

Flest i Aneby

Aneby tillhör de kommuner i landet som har högst andel kvinnor som fött barn. Där ligger talet på 2,68. Habo ligger också högt på 2,50, medan grannkommunen Mullsjö ligger lägst i länet med 1,39. Jönköping kommun är näst lägst med 1,75.

– Vi har haft en nedgång i barnafödandet sedan 2010. Vad nedgången beror på finns inga tydliga förklaringar till, men en förklaring kan vara att åldern vid barnafödande har ökat något de senaste åren, säger Johan Tollebrant, demograf på SCB, till Nyhetsbyrån Siren.

Lågt i studentkommuner

– Antalet födda barn har inte minskat lika mycket. Det beror mycket på att de som föddes runt 1990, alltså innan nedgången i barnafödande på 90-talet, nu börjar komma upp i åldrar där många får barn, säger han.

Det finns flera förklaringar till att fruktsamheten varierar mellan olika kommuner. Bland annat är det ofta låg fruktsamhet i studentkommuner, eftersom det är få som får barn under tiden de studerar.

Aneby – 2,68

Habo – 2,50

Nässjö – 2,36

Gnosjö – 2,31

Sävsjö – 2,30

Eksjö – 2,16

Gislaved – 2,01

Vaggeryd – 1,95

Vetlanda – 1,95

Tranås – 1,93

Värnamo – 1,82

Jönköping – 1,75

Mullsjö – 1,39

Källa: SCB

Fruksamhetsmåttet visar hur många barn som föds i förhållande till antal kvinnor i fertil ålder, det vill säga oftast 15-49 år. Detta mått blir det summerade fruktsamhetstalet. Vid beräkning av antalet födslar på 1000 kvinnor i en viss åldersgrupp får man istället det ålderspecifika fruktsamhetstalet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer