Foto: SVT/TT

Flest i hela landet arbetar i Habo

Habo är den kommun i Sverige där högst andel av kommunbefolkningen arbetar. Hela 88 procent går där till jobbet. Det visar nya siffror som Nyhetsbyrån Siren sammanställt.
– Det är ju fantastiskt roligt, säger Gunnar Pettersson (S), kommunalråd.

Siffrorna kommer från Statistiska centralbyrån och enligt sammanställningen förvärvsarbetar 80 procent av Sveriges befolkning i åldrarna 20 till 64 år.

Habo ligger runt åtta procentenheter över riksgenomsnittet. Tillsammans kommunerna Öckerö och Ekerö har Habo också lägst arbetslöshet i landet.

Gunnar Pettersson tror att den expansiva arbetsmarknaden i Jönköping bidrar till den höga andelen förvärvsarbetande.

– När det gäller kommunikationer har vi smidig pendling med exempelvis tåg och buss till Jönköping. Många bygger villor i Habo och har kvar jobben i Jönköping, säger han.

Vissa problem

Men enligt Gunnar Pettersson ställer den låga arbetslösheten även till vissa problem för kommunen.

– Vi har svårt att få tag på folk till den kommunala verksamheten. Det fattas exempelvis undersköterskor, säger han.

I landets varierar andelen stort som förvärvsarbetar. Enligt Tomas Berglund, professor i sociologi vid Göteborgs universitet, beror det på antalet jobb som finns i förhållande till befolkningens storlek i de olika kommunerna.  

– Olika delar av landet går olika bra. I storstäderna är sysselsättningsgraden högre än i glesbygdskommuner. Där är det färre arbetstillfällen i förhållande till befolkningen, säger han till Nyhetsbyrån Siren.   

Tjänstesektorn växer

Tomas Berglund menar att landets olika kommuner drabbats olika hårt av strukturomvandlingen från industrisamhälle till en ekonomi som bygger på tjänstesektorn.

– Många jobb i den klassiska industrin, som funnits på glesbygden, rationaliseras bort. Istället växer tjänstesektorn, främst i storstäderna, säger han till Siren.

Lägst andel förvärvsarbetande finns i Eda och Malmö. Där arbetar ungefär 65 procent av kommuninvånarna.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer